13 nov. 2014

Politehnica! Luni si Vineri stam acasa!

Traiasca Pontaaa (stiu ca ma injurati pt asta :p)

Anyway, Politehnica a anuntat ca vineri (14 noiembrie) si luni (17 noiembrie) nu se tin cursurile - nu ma asteptam la asa ceva, dar... cui nu-i place o vacanta de 4 zile.


Teoretic stam acasa - asa avem si noi timp sa invatam pt partiale. (pe cine pacalesc...)

Problemz:
  • daca cititi cu atentie ce scrie p-acolo: "Cursurile [...] vor fi recuperate ulterior"; CB! - this is gonna be fun!
  •  unele laboratoare/seminarii se tin (in special cele la care urmeaza sa vina partialele)... chiar daca sunt zile libere...




12 oct. 2014

Ce se intampla daca intarzii la mate ?

Ziua incepuse bine: treaz de la 6, urmau 6 ore de mate (2 cursuri)- best day ever!

Ajuns la facultate cu o intarziere de vreo...2-3 minute (metroul avea un cauciuc dezumflat), incerc sa intru in sala doar ca sa mi se intample asta...









2 oct. 2014

Ziua 1: Laboratoare, optionale si alte d-astea...

Ziua incepe cam asa: ma trezesc, toate bune, si pana termin de mancat intru pe Facebook sa vad ce s-a mai discutat legat de oraru' de azi.

// nu stiam daca se tine laboratorul de programare...sa mergem sa nu mergem...

Citind p-acolo ajunsesem la concluzia ca puteam sa mai dorm cateva ore...asta pana cand gasesc un comentariu de genu' : 

"grupa XYZ a facut laboratoru'".

 











Long story short: am facut 20 de minute de acasa pana la facultate...in conditii normale imi ia cam 35-40...si merg repede.

Salile sunt...bine ascunse ca sa zic asa, mi-a luat ceva pana am gasit sala aia...si cand am intrat tot nu eram convins ca nimerisem bine; dar au calculatoare acceptabile, din pacate toate cu Linux (nush ce distributie). Din instinct bagam extensia .exe la fisiere, dadeam Ctrl-C si ma miram de ce se inchideau ferestre...dupa vreo cateva minute mi-am dat seama - well fuck.

O greseala de evitat, pt viitorii boboci - nu mergeti toti la un laborator ce se tine cu semigrupe; o parte din voi va trebui sa mergeti si la al 2-lea - lista de prezenta accepta doar jumatate. We learned this the hard way.

La o prima impresie, laborantul pare de treaba, preda materia chiar bine si are rabdare si cu cei care n-au facut C in liceu. Nu ma asteptam ca la un laborator sa fie o atmosfera asa destinsa si sa putem vorbi ca intre studenti: in fata unui profesor mai in varsta, de renume, apar anumite retineri in momentul in care doresti sa adresezi o intrebare - fie din teama ca te va depuncta...fie ca vei parea nestiutor. Eu unul sunt de parere ca invat mai bine intr-un astfel de mediu.  Rated 10/10 by me.

Intermission:
Ne intreaba laborantul pe fiecare ce limbaj de programare am facut in liceu. Cand vine randul meu...

Laborantul: -"Tu ce limbaj ai facut in liceu?"
Eu: -"Pascal..."















Concluzia? Today was a good day.

1 oct. 2014

A inceput facultatea...



Asta mi-a venit in minte cand m-am trezit intr-o sala plina, ascultand "Gaudeamus igitur"...

Singurele probleme pana acum: cateva ferestre (d-alea de 2 ore), coada de la cantina si "ziua de mate" (6 ore, love it!).

Despre orar: la prima vedere nu pare asa rau (in mare parte mate si IT stuff), dar nu ma pot pronunta decat dupa aprox. o saptamana. 


Update!: toate articolele de acum incolo vor fi redactate din prisma studentului din seria CB (da, da...aia smechera...). Si...cum mai toti pe care-i stiu sunt cu mine in serie, nu pot sa compar bine CB cu CC/CA, dar din ce am auzit difera sistemul de predare & notare - trebuie confirmat totusi...



To be Continued...

15 sept. 2014

Inapoi la scoala !

A inceput scoala.


In calitate de proaspat student ma simt nevoit sa adresez cateva cuvinte celor care nu mai beneficiaza de privilegiul de a dormi pana la 13 :P
 


6 sept. 2014

Eu, student la Automatica si Calculatoare

"Acceptable..."





Dupa o vacanta de vara (vacanta cica...) mi-am zis ca n-ar strica sa public...din cand in cand...cate un articol referitor la viata de student la Facultatea de Automatica si Calculatoare (UPB). Eu incep anul asta si ma gandesc ca bazaconiile pe care le voi scrie aici probabil vor ajuta si alti "pretendenti".

// ps: If you're readin' this...I got bad news for you bro.


Si...daca asta e primul meu articol de blogger (bear with me guys!)...voi scrie cate ceva despre liceu, bacalaureat si admitere.


Anii de liceu
"...cand la mate dai de greu..."

Ok... am fost un elev obisnuit, la un colegiu din Bucuresti (conteaza numele?!), intr-o clasa de intensiv info, elev care pana in a 12-a nu s-a chinuit prea mult cu invatatul. Eram genul ala de licean, cam lenes, ce era dispus sa sacrifice orele de invatat, uneori si anumite teme, pentru putin timp liber (WoW, Dota 2, 9gag, muzica, blogging, somn - lista poate continua).

Prin urmare, anii de liceu au fost relativ lejeri - si cum orice e mai interesant decat ce se preda la scoala, va dati seama ca abia asteptam sa se termine orele si sa ajung acasa...

In ultimul an, dupa numeroase incurajari din partea parintilor & colegilor ("tu cand inveti pentru BAC?! ai recapitulat pentru admitere?") am descoperit ca se pot face probleme suplimentare acasa. A fost un an dificil, la care au contribuit si diversi profesori ce insistau sa invatam cat se poate de bine materia lor..chiar daca aceasta nu se dadea la BAC / Admitere. Asa am ajuns sa recapitulez la mate si fizica, cu scopul de a nu avea surprize la examene - incercam vreo 10 probleme pe zi - o zi mate, una fizica.

Un lucru care m-a ajutat enorm a fost pregatirea (gratuita) organizata de Politehnica, ce avea loc in fiecare sambata de la 9:00 la 13:00 (2 ore mate si 2 ore fizica) - pentru cei care n-au aflat, pregatirile astea au loc anual, incep prin Martie si se termina in Iunie. Chiar daca la mate problemele rezolvate depaseau capacitatea noastra de intelegere si toti ne uitam la profesor ca mâtzele-n calendar...pot spune ca au avut un oarecare efect - mi-am reamintit cateva metode de rezolvare si cateva formule.


// tin sa mentionez: nu am facut meditatii (deci nu e imposibil), insa am avut noroc cu un coleg de banca foarte de treaba, care m-a ajutat si mi-a amintit sa invat; nu dau numele fara acordul lui, dar banuiesc ca se stie cine e si daca citeste asta: Dankeschön!


le Bac
"Fizica vs Informatica ?"

Tough subject.

Fiind intr-o clasa de intensiv info, am dat bacul la romana, mate si...v-ati prins, informatica. Probabil vi se pare o prostie si va intrebati:

- de ce sa mai invat si info? de ce sa nu dau direct fizica la bac, ca sa fiu mai bine pregatit pentru admitere?

Poate ca alegerea mea pare usor (adica de-a dreptu') prosteasca, insa era in intregime justificata:
  1. nu eram destul de sigur ca fac bine la fizica
  2. voiam o medie cat mai mare in bac (pt admitere y'know)
  3. ma descurcam binisor la info (nu era nevoie sa invat prea mult)
  4. din ce se spune, la fizica gasesc profii motive sa depuncteze

Acum nu spun ca bacul la fizica e de evitat - tine mai mult de preferintele si pregatirea fiecaruia, insa... daca va place informatica cum imi placea mie, aveti de recapitulat doar formulele de la grafuri - which is nice.

De invatat...am incercat zilnic probleme de mate si fizica cat timp am fost in vacanta - se gasesc pe net culegerile de pregatire, daca sunteti interesati.

Cat despre romana...stiu ca pare aiurea dar veti ajunge sa tociti anumite comentarii timp de cateva zile bune si sa sperati la un 8-9.Profii astia depuncteaza pentru orice - incercati sa obtineti note mari la celelalte materii.

-----------------------------
Acum...cateva pareri legate de bacul din 2014, sesiunea din vara:
romana : Eminescu...
mate : buna gluma asta :))
info : destul de usor
fizica : e fizica...ce vrei...


Inscrierea la Automatica si Calculatoare
"cat mai e ?!?!"

Dupa ce se publica rezultatele la BAC, urmeaza partea aia distractiva in care aveti de alergat pentru inscrierea la facultate.

Procedeul de inscriere e unul lung si anevoios (adica e aglomerat si se sta cu orele), impartit in mai multe etape. Sistemul e similar celor de la magazine cand luati un bilet (cu un numar pe el) si asteptati sa va vina randul - e de stat, nu va faceti griji. De remarcat: in primele (si ultimele) 2 zile de inscriere e putin mai liber. La final veti ramane doar cu foaia matricola (p-aia v-o dau ei inapoi) si cu legitimatia de concurs (o hartiuta cu poza voastra pe ea - va va trebui la examen).

Dat fiind faptul ca examenul de admitere il dau toate facultatile in acelasi timp, va puteti inscrie doar la o facultate care da examen scris (asta inseamna ca va puteti inscrie si la o facultate cu admitere pe baza de interviu). Tot la inscriere puteti mentiona alte facultati pentru redistribuire.


Cum functioneaza Redistribuirile?

Redistribuirile se fac in functie de locurile ramase si de medie. Daca dupa ce s-au facut toate repartizarile, mai sunt locuri libere la o facultate, acestea sunt completate cu studentii ce se afla la redistribuire. Mai exact intai se completeaza locurile cu cei care au trecut facultatea respectiva ca prima optiune, apoi se ia in functie de medie (adica au prioritate cei care au ales facultatea respectiva, chiar daca au media mai mica decat a celor redistribuiti).

Totusi...nu prea raman locuri libere pentru redistribuiri. Nu contati pe astea.

Pentru domeniile din cadrul aceleiasi facultati (de ex CTI & IS) nu se aplica regula asta ci se tine cont doar de medie si de optiuni.

Pe langa redistribuiri, puteti alege sa incercati si alte facultati (Informatica @ Universitate ?) care au admiterea inainte...ca sa fiti siguri. Eu unul am riscat, m-am inscris doar la Automatica si Calculatoare, mergand pe ideea ca fie asta fie nimic.


Admiterea la Automatica si Calculatoare
"what's this ? what's that ? what the fu...?!"


Spre deosebire de bacalaureat care a fost facut pentru...toti...admiterea a ramas neschimbata. La fel de usoara (</sarcasm>) ca si in anii trecuti...

La aceasta facultate admiterea consta in 2 teste, unul la mate (algebra & analiza), celalalt la fizica (mecanica, termodinamica, electricitate).

Un test are 18 grile, fiecare grila avand 6 posibilitati, doar una fiind corecta (feelin' lucky?).

intermission: am avut un coleg care a pus la nimereala vreo 3 variante si toate au fost corecte. believe it or not

Acestea trebuie rezolvate in 3 ore; fiecare problema are 0.5 puncte, iar cele mai multe sunt de dificultate mica. Dar... in fiecare varianta sunt 2 (uneori 3) exercitii mai perverse (trust me). Astea nu seamana cu cele de la BAC si necesita o abordare specifica - bazata mai mult pe euristica (nu-ti vine ideea, nu stii sa-l faci). Sincer sa fiu, eu nu le-am rezolvat integral, dar am ajuns la niste ecuatii cu ajutorul carora am reusit sa izolez raspunsul corect. In mare pentru exercitiile astea se dau alea 3 ore...restul sunt destul de usoare, se fac repede.

Concluzie: 8.5 se ia usor, dar cu asta nu intri la Automatica si Calculatoare. Trebuie sa rezolvati (nimeriti:P) cel putin o problema grea.

Ca fapt divers:
  • ultima medie la CTI :: 9.13
  • ultima medie la IS :: 8.75

// later: s-au mai adaugat niste locuri la CTI buget, ocupate acum de cei care erau la taxa - s-a redus media pe la ~9.

Media finala este obtinuta prin adunarea a 80% din media din admitere cu 20% din media din bac;

Pe scurt:

Med Finala = 0.8 * (med admitere) + 0.2 * (med bac).

Daca sunteti curiosi, aveti aici admiterile date pana acum (inclusiv 2014): http://www.physics.pub.ro/Admitere/



The end.

Cam atat cu primul meu articol...voi adauga mai tarziu si altele...asta daca imi va permite timpul. 
Pana atunci... multa bafta !