6 sept. 2014

Eu, student la Automatica si Calculatoare

"Acceptable..."





Dupa o vacanta de vara (vacanta cica...) mi-am zis ca n-ar strica sa public...din cand in cand...cate un articol referitor la viata de student la Facultatea de Automatica si Calculatoare (UPB). Eu incep anul asta si ma gandesc ca bazaconiile pe care le voi scrie aici probabil vor ajuta si alti "pretendenti".

// ps: If you're readin' this...I got bad news for you bro.


Si...daca asta e primul meu articol de blogger (bear with me guys!)...voi scrie cate ceva despre liceu, bacalaureat si admitere.


Anii de liceu
"...cand la mate dai de greu..."

Ok... am fost un elev obisnuit, la un colegiu din Bucuresti (conteaza numele?!), intr-o clasa de intensiv info, elev care pana in a 12-a nu s-a chinuit prea mult cu invatatul. Eram genul ala de licean, cam lenes, ce era dispus sa sacrifice orele de invatat, uneori si anumite teme, pentru putin timp liber (WoW, Dota 2, 9gag, muzica, blogging, somn - lista poate continua).

Prin urmare, anii de liceu au fost relativ lejeri - si cum orice e mai interesant decat ce se preda la scoala, va dati seama ca abia asteptam sa se termine orele si sa ajung acasa...

In ultimul an, dupa numeroase incurajari din partea parintilor & colegilor ("tu cand inveti pentru BAC?! ai recapitulat pentru admitere?") am descoperit ca se pot face probleme suplimentare acasa. A fost un an dificil, la care au contribuit si diversi profesori ce insistau sa invatam cat se poate de bine materia lor..chiar daca aceasta nu se dadea la BAC / Admitere. Asa am ajuns sa recapitulez la mate si fizica, cu scopul de a nu avea surprize la examene - incercam vreo 10 probleme pe zi - o zi mate, una fizica.

Un lucru care m-a ajutat enorm a fost pregatirea (gratuita) organizata de Politehnica, ce avea loc in fiecare sambata de la 9:00 la 13:00 (2 ore mate si 2 ore fizica) - pentru cei care n-au aflat, pregatirile astea au loc anual, incep prin Martie si se termina in Iunie. Chiar daca la mate problemele rezolvate depaseau capacitatea noastra de intelegere si toti ne uitam la profesor ca mâtzele-n calendar...pot spune ca au avut un oarecare efect - mi-am reamintit cateva metode de rezolvare si cateva formule.


// tin sa mentionez: nu am facut meditatii (deci nu e imposibil), insa am avut noroc cu un coleg de banca foarte de treaba, care m-a ajutat si mi-a amintit sa invat; nu dau numele fara acordul lui, dar banuiesc ca se stie cine e si daca citeste asta: Dankeschön!


le Bac
"Fizica vs Informatica ?"

Tough subject.

Fiind intr-o clasa de intensiv info, am dat bacul la romana, mate si...v-ati prins, informatica. Probabil vi se pare o prostie si va intrebati:

- de ce sa mai invat si info? de ce sa nu dau direct fizica la bac, ca sa fiu mai bine pregatit pentru admitere?

Poate ca alegerea mea pare usor (adica de-a dreptu') prosteasca, insa era in intregime justificata:
  1. nu eram destul de sigur ca fac bine la fizica
  2. voiam o medie cat mai mare in bac (pt admitere y'know)
  3. ma descurcam binisor la info (nu era nevoie sa invat prea mult)
  4. din ce se spune, la fizica gasesc profii motive sa depuncteze

Acum nu spun ca bacul la fizica e de evitat - tine mai mult de preferintele si pregatirea fiecaruia, insa... daca va place informatica cum imi placea mie, aveti de recapitulat doar formulele de la grafuri - which is nice.

De invatat...am incercat zilnic probleme de mate si fizica cat timp am fost in vacanta - se gasesc pe net culegerile de pregatire, daca sunteti interesati.

Cat despre romana...stiu ca pare aiurea dar veti ajunge sa tociti anumite comentarii timp de cateva zile bune si sa sperati la un 8-9.Profii astia depuncteaza pentru orice - incercati sa obtineti note mari la celelalte materii.

-----------------------------
Acum...cateva pareri legate de bacul din 2014, sesiunea din vara:
romana : Eminescu...
mate : buna gluma asta :))
info : destul de usor
fizica : e fizica...ce vrei...


Inscrierea la Automatica si Calculatoare
"cat mai e ?!?!"

Dupa ce se publica rezultatele la BAC, urmeaza partea aia distractiva in care aveti de alergat pentru inscrierea la facultate.

Procedeul de inscriere e unul lung si anevoios (adica e aglomerat si se sta cu orele), impartit in mai multe etape. Sistemul e similar celor de la magazine cand luati un bilet (cu un numar pe el) si asteptati sa va vina randul - e de stat, nu va faceti griji. De remarcat: in primele (si ultimele) 2 zile de inscriere e putin mai liber. La final veti ramane doar cu foaia matricola (p-aia v-o dau ei inapoi) si cu legitimatia de concurs (o hartiuta cu poza voastra pe ea - va va trebui la examen).

Dat fiind faptul ca examenul de admitere il dau toate facultatile in acelasi timp, va puteti inscrie doar la o facultate care da examen scris (asta inseamna ca va puteti inscrie si la o facultate cu admitere pe baza de interviu). Tot la inscriere puteti mentiona alte facultati pentru redistribuire.


Cum functioneaza Redistribuirile?

Redistribuirile se fac in functie de locurile ramase si de medie. Daca dupa ce s-au facut toate repartizarile, mai sunt locuri libere la o facultate, acestea sunt completate cu studentii ce se afla la redistribuire. Mai exact intai se completeaza locurile cu cei care au trecut facultatea respectiva ca prima optiune, apoi se ia in functie de medie (adica au prioritate cei care au ales facultatea respectiva, chiar daca au media mai mica decat a celor redistribuiti).

Totusi...nu prea raman locuri libere pentru redistribuiri. Nu contati pe astea.

Pentru domeniile din cadrul aceleiasi facultati (de ex CTI & IS) nu se aplica regula asta ci se tine cont doar de medie si de optiuni.

Pe langa redistribuiri, puteti alege sa incercati si alte facultati (Informatica @ Universitate ?) care au admiterea inainte...ca sa fiti siguri. Eu unul am riscat, m-am inscris doar la Automatica si Calculatoare, mergand pe ideea ca fie asta fie nimic.


Admiterea la Automatica si Calculatoare
"what's this ? what's that ? what the fu...?!"


Spre deosebire de bacalaureat care a fost facut pentru...toti...admiterea a ramas neschimbata. La fel de usoara (</sarcasm>) ca si in anii trecuti...

La aceasta facultate admiterea consta in 2 teste, unul la mate (algebra & analiza), celalalt la fizica (mecanica, termodinamica, electricitate).

Un test are 18 grile, fiecare grila avand 6 posibilitati, doar una fiind corecta (feelin' lucky?).

intermission: am avut un coleg care a pus la nimereala vreo 3 variante si toate au fost corecte. believe it or not

Acestea trebuie rezolvate in 3 ore; fiecare problema are 0.5 puncte, iar cele mai multe sunt de dificultate mica. Dar... in fiecare varianta sunt 2 (uneori 3) exercitii mai perverse (trust me). Astea nu seamana cu cele de la BAC si necesita o abordare specifica - bazata mai mult pe euristica (nu-ti vine ideea, nu stii sa-l faci). Sincer sa fiu, eu nu le-am rezolvat integral, dar am ajuns la niste ecuatii cu ajutorul carora am reusit sa izolez raspunsul corect. In mare pentru exercitiile astea se dau alea 3 ore...restul sunt destul de usoare, se fac repede.

Concluzie: 8.5 se ia usor, dar cu asta nu intri la Automatica si Calculatoare. Trebuie sa rezolvati (nimeriti:P) cel putin o problema grea.

Ca fapt divers:
  • ultima medie la CTI :: 9.13
  • ultima medie la IS :: 8.75

// later: s-au mai adaugat niste locuri la CTI buget, ocupate acum de cei care erau la taxa - s-a redus media pe la ~9.

Media finala este obtinuta prin adunarea a 80% din media din admitere cu 20% din media din bac;

Pe scurt:

Med Finala = 0.8 * (med admitere) + 0.2 * (med bac).

Daca sunteti curiosi, aveti aici admiterile date pana acum (inclusiv 2014): http://www.physics.pub.ro/Admitere/



The end.

Cam atat cu primul meu articol...voi adauga mai tarziu si altele...asta daca imi va permite timpul. 
Pana atunci... multa bafta !

125 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Inca nu am inceput facultatea - deci nu iti pot spune sigur, dar conform siteului lor (http://csite.cs.pub.ro/descrieri_an1.htm#119):

      "Elemente de mecanică: oscilaţii şi unde mecanice. Elemente de teoria relativităţii restrânse. Elemente de termodinamică. Elemente de mecanică analitică. Elemente de fizică statistică. Ecuaţiile lui Maxwell. Legi de material. Optică electromagnetică. Elemente de fizică cuantică." <- nush cat de actualizat e.
      + electrotehnica

      -- o sa mai completez cand incep cursurile.

      Ștergere
  2. Din ce carti ai studiat pentru admitere la Automatica si Calculatoare? Poti face o lista scurta cu cele mai importante carti/manuale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mate:
      - "Matematica pentru examenul de bacalaureat" - ed. Clubul Matematicienilor (recomandata de profa de mate; e mai mult pt bac, dar unele metode de rezolvare se pot dovedi folositoare)
      - "Teste de MATEMATICA - Enunturi si Solutii" - ed. Politehnica (carte proprie, izvor nesfarsit de exercitii, unele destul de grele);

      Fizica:
      - "Teste de FIZICA - Enunturi si Solutii" - ed. Politehnica (tot de la Poli, tot exercitii, dar fizica); cred ca inca mai am link catre versiunea de pe scribd... dap: http://www.scribd.com/doc/124182181/Teste-de-fizica

      * le gasesti la libraria de la Rectorat sau pe net (scribd); culegerile astea acopera si exercitiile mai urate, cu rezolvari lungi / complicate.

      ------------------------------
      Mai poti adauga admiterile date in anii precedenti (grija cu programa). Multe din ele sunt publicate (si rezolvate) pe http://admitere.ncit.pub.ro/moodle_new/ <- tot aici mai sunt si alte probleme luate din culegerile de Poli. Necesita cont, dar e gratuit oricum.


      As zice ca astea sunt toate.

      Ștergere
  3. Merci mult! O sa trec pe la editura UPB ca sa cumpar culegerile de care mi-ai spus.

    Ca baza teoretica ce manuale scolare ai folosit pentru pregatire? Le mai ai? Au trecut vreo 14 ani de cand am terminat facultatea si e posibil sa se fi schimbat multe de atunci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am folosit doar cartile cerute la scoala: mate editura Carminis (de Burtea parca) si fizica editura All - le-am vandut celor de a 11-a si a 12-a...

      Ștergere
  4. La fizica nu îți poti alege doar doi itemi? Adica nu poti da doar din mecanica si termodinamica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se poate alege (ca la bac); sunt aceleasi 18 subiecte pt toti, ce contin exercitii din mecanica, termodinamica si electrica.

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. salut,imi poti spune te rog daca se poate da la admitere analiza si algebra +geometrie si trigonometrie <a doua in loc de fizica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut,

      doar la anumite facultati se poate (gen inginerie aerospatiala) - aici e obligatoriu examenul la fizica.

      Ștergere
  7. Deci nu ma pot inscrie la 2 facultati simultan din politehnica? Chiar daca la amandoua dau mate si fizica?

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut. Îmi poți spune te rog, la fizică, dacă este adevărat faptul că s-au scos noțiunile de calorimetrie, constanta Bolzmann din examenul de admitere? Și dacă mai este ceva scos la ambele materii de care nu știu? M-ar ajuta foarte mult.. Am înțeles că din culegerile de probleme pentru admitere fac parte multe p care nu mai sunt în discuție să fie examinate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Auzisem si eu ca au fost scoase problemele cu constanta lui Boltzmann (nu mai stiu pe unde scria; ultimele admiteri n-au avut exercitii care sa implice asta). Totusi n-am idee daca se aplica si pentru calorimetrie. // mi se pare ca si transformarile stea <-> triunghi erau scoase (de la electricitate).

      Oricum nu mai sunt la curent cu informatiile legate de admitere, deci nu-ti pot da raspunsuri concrete (gen "nu invata aia"), dar daca te ajuta cu ceva, ai aici programa pt. admiterea la fizica ( http://www.upb.ro/files/evenimente/ADMITERE_2014/Licenta_2015/Programa_analitica_FIZICA_2015.pdf ). Cel mai bine e sa o compari cu exercitiile din culegere si sa rezolvi partea inclusa in programa (ai sa gasesti multe exercitii & rezolvari 'ciudate' in cartea aia).

      Ștergere
  9. Salut, dintre IS si CTI care crezi ca e recomandata? Eu sunt bun pe matematica si informatica(care imi place cel mai mult) iar cu fizica putin mai slabut, dar ma descurc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      De obicei bataia e pentru locurile de la Calculatoare - o sa vezi ca multi de la IS aveau ca prima optiune CTI.

      CTI e ceva mai hardcore (din cauza temelor de multe ori), dar faci mai multe despre calculator si mai putine notiuni legate de fizica (de ex. in anul 1: scapi de un curs de mecanica si de unul de chimie pe care il au doar aia de la IS). Oricum, tot vei face o groaza de fizica in primii 2 ani de facultate (exista Fizica (cuantica), Electrotehnica, Electronica Analogica, Electronica Digitala, etc.)

      Daca iti place tot ceea ce tine de calculator (nu doar partea de informatica) si nu esti fan fizica -> CTI; else IS;

      Ștergere
  10. Salut , am și eu o mica mare problema, aș vrea să dau la Ingineria Sistemelor , tocmai pentru ca nu prea ma descurc așa bine cu programarea .Ai idee cam ce se face in faculate in materie de informatica ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut , am și eu o mica mare problema, aș vrea să dau la Ingineria Sistemelor , tocmai pentru ca nu prea ma descurc așa bine cu programarea .Ai idee cam ce se face in faculate in materie de informatica ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Din ce am aflat de la cativa care sunt la IS: prin anul 1, semestrul 1 se face programare in C si un curs de utilizarea sistemelor de operare, care nu e chiar info - practic te invata sa configurezi o distributie Linux si sa lucrezi pe ea (conexiunea la o retea, ssh, interfata in linie de comanda, crearea de makefile-uri pentru compilarea si rularea unor surse de C, etc.), iar spre final se cer niste scripturi("programe") in bash care implica "coding" (de ex sa caute toate fisierele care contin un cuvant); prin semestrul 2 structuri de date si algoritmi (implementari de arbori, liste, stive, hashtables, etc. si cate ceva despre algoritmi de sortare + complexitatea lor). Anul 2, semestrul 1: metode numerice...la care studiezi si implementezi algoritmi matematici in matlab (pt diverse aproximari); pe langa asta mai exista curs de programare orientata pe obiecte in C++.

      Teoretic la cursul de programare din anul 1, semestrul 1 se reia materia de liceu (adica s-ar incepe de la 0), dar e recomandat s-o stii deja pe asta deoarece multi profesori nu explica prea grozav.

      In concluzie...se face info si la IS, mai putin ca la CTI dar se face. Daca nu-ti place info deloc, gandeste-te bine inainte sa te inscrii - dar daca pur si simplu nu stapanesti cateva notiuni, n-are nimic, astea se pot invata pe parcurs.


      * short disclaimer: cei pe care i-am intrebat sunt de la seria AC, sanse mari ca materia/cerintele profilor sa difere la celelalte 2 serii de la IS (AA/AB).

      Ștergere
    2. Salut ,eu am intrat la IS si as vrea sa stiu dupa facultate la angajarea sunt optiunile mai limitate fata de CTI , care ar fi diferentele . Eu ma axez mai mult pe programare si din cate am inteles la cti era mai bine insa nu am avut medie :))

      Ștergere
    3. Salut,

      Nu știu sigur pana unde merg preferințele angajatorilor (adică...ştiu studenți de la IS care au prins internshipuri pe locuri "potrivite" unora de CTI.)

      Ideea e ca IS pare sa se axeze pe proiectarea de sisteme ghidate de calculator (ex: un sistem smart de frânare la vehicule, asistat de un soft ar fi mai degrabă treaba cuiva de la IS). De scris un kernel pt un sistem de operare ar fi mai potrivit pt cineva de la CTI.

      Opțiunile nu știu daca sunt neaparat mai limitate - dacă la un interviu te descurci mai bine decât unul de la CTI, nu cred ca va zice angajatorul "nu, ca ești de la IS".

      Ceva coding se face și la IS oricum, doar ca nu se insista pe subiectul ăsta; dacă nu-ți convine, te poți transfera la CTI și dai niște echivalari...mai multe detalii nu știu :))

      Ștergere
  12. Mulțumesc foarte mult ! Unde pot să dau de tine ? Imi poți lăsa pe mail un facebook ceva?

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut!
    Eu ma pregatesc pentru admiterea de la poli si pentru bac, relativ mai am jumatate de an, dar inca nu m-am decis pe ce profil sa merg..Vreau sa te intreb ce parere ai, ce mi-ai recomanda, excluzand automatica si calculatoarele pentru ca nu ma prea pricep la astea, eu sunt pe stiintele naturii in liceu.. so

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Nu-s bine informat in legatura cu subiectul asta (mai bine intrebi pe altcineva). Din ce stiu majoritatea facultatilor din poli sunt orientate pe inginerie (mate + fizica + ceva info). In mare iti alegi facultatea in functie de ce materii iti plac mai mult in timpul liceului - nu prea am cum sa recomand una direct.

      Ștergere
  14. Spune-mi te rog, cum aflu cand incepe pregatirea organizata de facultate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Începand cu luna martie 2016, in cadrul universității vor incepe cursuri de pregătire GRATUITE pentru admitere la matematică, fizică și chimie. Cursurile se vor ține în fiecare sâmbătă de la ora 9:00, iar programul acestora va fi publicat pe site-ul universității."

      Nu cred ca a aparut inca programul cu salile & profii...aparent nici site-ul pt cursuri nu-i actualizat (inca e versiunea din 2015).

      Oricum vor anunta fie pe: http://www.upb.ro/admitere-licenta.html fie aici: http://admitere.ncit.pub.ro/moodle_new/ .

      Ștergere
  15. Imi poate spune si mie cineva daca trebuie sa stii informatica foarte bine ca sa faci fata la automatica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca prin a sti informatica foarte bine te referi la partea de algoritmica (greedy, dinamica, divide et impera, recurente complexe, etc.), atunci nu.

      Daca te referi la partea mai tehnica (pointeri, liste, structuri) - astea e indicat sa le stii...deoarece se reiau prin anul 1 (programare + structuri de date si algoritmi) => o sa-ti fie mai usor sa le intelegi si poti aloca mai mult timp pt alte materii. Practic...e un avantaj, nu o conditie de trecere.

      Ștergere
  16. La informatica se pune accent pe teorie sau pe rezolvarea problemelor? Sau se preda exact ca la liceu, doar ca mai multa materie? Cat de grele sunt problemele de info?
    Si cat de multa fizica se face in politehnica(la automatica)? Se face si curentul alternativ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mare la curs se preda teorie, la laborator ti se dau probleme de facut aplicand teoria (inveti despre pointeri, la laborator faci probleme cu pointeri, inveti despre heap-uri, la laborator iei probleme cu heapuri...)

      Strict pentru automatica (IS) nu stiu sa-ti zic cat de grele sunt problemele de info - nu stiu exact pana unde ajunge materia acolo. Se pot considera putin mai usoare dat fiind faptul ca probleme grele sunt prin teme si aici astea lipsesc.

      La calculatoare (CTI) - am intalnit cam 2 tipuri de probleme considerate grele:

      - la Structuri de Date (anul 1, sem 2) - probleme muncitoresti in care trebuie sa implementezi structuri (arbori de cautare, hashmaps, treap-uri) in C cu o groaza de pointeri...dificultatea consta in implementare si debugging.

      - la Proiectarea Algoritmilor (anul 2, sem 2) - probleme grele, de algoritmica (dinamica, minimax, drumuri prin graf, fluxuri, conexitate...); asemanatoare cu problemele de olimpiada.

      Astea mi s-au parut mai dure...deci da, probleme grele sunt in special la teme - la materiile mentionate anterior diferenta e ca sunt astfel de probleme si la laboratoare...dificil sa le termini in timpul alocat.

      -------
      Curentul alternativ il faci la electrotehnica prin anul 1, sem 2 (+ notiuni de teoria campului si alte lucruri). Tot atunci faci si fizica: mecanica relativista, termodinamica si fizica cuantica (si e mult mai urata ca aia de liceu). Pt mai multe detalii, sunt cursuri pe net.

      Daca ajungi la IS...se mai face prin anul 1, sem 1 si mecanica - din ce am vazut, o versiune cu multa mate.

      Ștergere
  17. Cat de bine trebuie sa stii engleza ca sa te poti angaja?Trebuie sa stii mai multe limbi straine?Ai nevoie de un atestat?

    RăspundețiȘtergere
  18. Care ar mai fi media de admitere atat la CTI,cat si la IS?Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorry, no idea; au facut examenele ceva mai usoare si s-a mai adaugat o serie la CTI (~110 locuri) de anu' trecut - nu stiu cum a evoluat media de admitere.

      Ștergere
    2. Merci de raspuns!Nu stiu daca,crezi,dar mi-ai usurat putin viata,sa zic asa;)Merci si de asta:))

      Ștergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dar tot nu sunt sigur ,de la ce vine prescurtarea IS?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. IS = Ingineria Sistemelor
      CTI = Calculatoare si Tehnologia Informatiei

      cele 2 departamente ale facultatii.

      Ștergere
  21. Departamentul CTI de la Automatica e diferit de cel de la Electronica? Adica iesi cu o alta calificare de la Electronica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt oarecum diferite - numele e acelasi dar facultatile au profil diferit; la ETTI(CTI) te axezi pe partea de electronica si mai faci ceva coding, iar la Automatica(CTI) faci coding si "putina" electronica (vreo 2 semestre). La fiecare se pune accentul pe obiectul de studiu al facultatii.

      Specializarile difera (deci oarecum si calificarile): pt CTI@Automatica sunt vreo 5 specializari: 2 de hardware (arhitecturi, sisteme embedded) si 3 de software (compilatoare, inteligenta artificiala, tehnologia informatiei).

      La CTI@ETTI, din ce am auzit, exista doar o specializare: Ingineria informatiei.

      Depinde ce domeniu te intereseaza - ca sa-ti faci o idee mai buna, poti compara orarele din anii 2-3 de la ambele facultati (publicate pe site-urile facultatilor) si vezi ce materii par mai atractive.

      Ștergere
    2. hei. ai idee daca cineva se poate transfera de la electronica la automatica dupa primul an?

      Ștergere
    3. Hei

      Din auzite, transfer se poate face daca n-ai restante si esti dispusa sa dai niste examene bonus - problema e ca toata procedura de transfer e una destul de greoaie si stai dupa aprobari pe care, dintr-un motiv anume, astia evita sa le dea.

      Still...nu stiu pe nimeni sa se fi mutat de la o facultate la alta - nu cunosc bine subiectul :/

      Ștergere
    4. Hei, ai idee cam cat sunt mediile de intrare(cu aproximatie) pentru fiecare specializare ce trebuie aleasa la sfarsitul anului 3? Ms :)

      Ștergere
    5. Trec in anul 3 - asta încerc și eu sa aflu :)) N-am găsit încă nimic - aștept sa apară lista cu rezultatele.

      Ștergere
  22. Salut. As vrea sa intru si eu la automatica si calculatoare, insa consider ca am nevoie sa ma pregatesc mai mult crezi ca ai timp sa meditezi pe cineva? (adica pe mine) Uite nr meu 0761997348 da-mi un sms sau un apel si te sun eu sa vorbim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Sincer sa fiu, nu prea mai am cand sa tin meditatii - adica n-as putea garanta ca dispun de timpul necesar pt asta. Daca nu reusesti sa inveti singur si nu gasesti prof, poti incerca sa mai intrebi alti studenti pe grupurile de pe fb ("boboci acs 2014" - sau alti ani). Desi...probabil un profesor ar explica mai bine materia.

      Ștergere
  23. hei, daca sunt filo dar vreau sa dau la automatica si calculatoare se poate? unii mi au zis ca nu pot din cauza ca sunt filo si nu dau bac la mate si informatica, voiam sa dau ecdl ul in cazul in care am nevoie neaparat de bac la info

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Din ce stiu nu se fac discriminari pe baza profilului urmat in liceu, la fel cum nu te obliga nimeni sa dai bacul la info ca sa intri la automatica. Daca iei in bac nota mai mare decat cei de la real...ghinionul lor :))

      Toata treaba e sa te descurci cu admiterea, lucru ce implica un efort suplimentar din partea ta. Considerand ca dai 2 examene destul de diferite, vei avea ceva mai mult de invatat. Ca idee, e recomandat sa stii binisor mate + fizica + ceva info.

      // short note: ecdl-ul echivaleaza doar examenul de competente digitale, nu acopera si proba la informatica.

      Ștergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Dacă dau la inginerie electrica sau energetica crezi ca o sa-mi fie foarte greu la matematică ținând cont ca am făcut matematica tip tehnologic ?
    Și se face multa fizica la clasele alea e bine dacă mas medita ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cum e la facultățile alea dar în general e indicat ca la poli sa știi bine mate și fizica de profil real - astea-s oarecum de baza. E bine sa știi cel puțin materia de liceu sau sa ai idee cu ce se mănâncă ca sa nu-ți complici viața după.

      Ștergere
  26. Buna :) Sunt clasa a XI-a la profil matematica- informatica neintensiv, as vrea sa dau BAC-ul la info ca sa ma ajute si la facultate, problema e ca profesorul meu e cam nepotrivit. (lucram algoritmii elementari de doi ani in probleme de vectori si matrici destul de usoare). BAC-ul cred ca l-as putea lua cu o nota bunicica, dar nu stiu daca ma voi descurca mai departe. Ce cunostinte de info sa ai in primul an de facultate ca sa nu te uiti chiar ca prostu' la ce explica profesorul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna :D

      Nu-ti imagina ca se incepe cu lucruri avansate si ca nu vei intelege - in primul semestru se face materie de liceu (vorbind strict de info). Problema e alta: se preda repede si...e ceva mai dificil sa asimilezi anumite notiuni daca n-ai mai auzit de ele.

      Sfatul meu: invata cat de cat pointerii, structurile si recursivitatea; astea sunt subiectele care pot da batai de cap si la care trebuie putin exercitiu...sau pe care profii nu le explica bine.

      Ca sa-ti faci o idee - intra pe http://ocw.cs.pub.ro la "Programarea calculatoarelor" si vezi laboratoarele (fiecare are niste probleme la final). Poate asa e mai usor sa-ti dai seama ce ar trebui aprofundat si ce poti intelege cu usurinta de la cursuri.

      Ștergere
  27. Salut! Cum ti s-a parut fizica in primul an? Sunt in clasa a 11-a si nu prea am avut parte de fizica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Fizica de la facultate...a fost destul de urata si multa :)). Se face doar un semestru si se aduna destule capitole pt examen.

      E materie la care se toceste iar ce s-a facut in liceu nu prea ajuta - se cer alte formule si sunt alte tipuri de probleme; majoritatea necesita ceva notiuni matematice de facultate (diferentiale, statistica, etc.).

      In orice caz, dupa o vacanta de vara si un semestru la poli se cam uita ce s-a invatat la fizica - asa ca profii incep cursul oarecum de la 0.

      Ștergere
  28. Care a fost ultima medie(2016) cu care intri la buget?
    In primul an ce se face la informatică?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultima medie la CTI...vreo 9.24 din ce am auzit.
      Iar in prin primul an, mai de info sunt: Programarea calculatoarelor (cam ce s-a facut in liceu) + Structuri de Date (stive, cozi, grafuri, etc.) si Utilizarea Sistemelor de Operare. Ca sa nu mai scriu toata povestea, exista un articol (Calculatoare: anul 1, semestrul 1) in care am explicat oarecum ce se face la fiecare.

      Ștergere
  29. Buna crezi ca intr-un an se poate recupera toata materia la matematica si fizica pentru admitere? Si care a fost ultima medie la buget la automatica si calculatoare si la taxa? Scuze de deranj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Cu fizica am testat, se poate invata intr-un an; probabil merge si matematica daca te tii de lucru. In cazul meu n-am facut chiar zilnic probleme de admitere deci ar fi ramas putin timp sa ma pregatesc si la altceva. Oricum cele mai multe exercitii (daca nu chiar toate mai nou) n-au dificultate mare - multe se fac "cu formula".

      Ultimele medii: vreo 9.24 la CTI buget, 8.68 la CTI taxa, 8.83 la IS buget si 8.40 la IS taxa. (Btw, se gasesc pe admitere.pub.ro).

      Niciun deranj. Bafta!

      Ștergere
  30. Buna crezi ca intr-un an se poate recupera toata materia la matematica si fizica pentru admitere? Si care a fost ultima medie la buget la automatica si calculatoare si la taxa? Scuze de deranj

    RăspundețiȘtergere
  31. Bunaa, am vazut ca raspunzi rapid,sunt fata, a 12-a pe profilul stiinte ale naturii si vreau sa intru la AC sau ETTI.. ma ingrijorez insa ca eu am invatat foarte putin info in clasele a 9-a si a 10-a. Din cate am inteles te ia de la 0, dar nu stiu cat de bine voi intelege, imi poti recomanda niste carti sau link-uri, ceva din care pot invata info, ce au invatat cei de la mate-info si le prinde bine la facultate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      La AC prinde bine cam tot ce s-a facut la info: asta insemnand algoritmica + partea tehnica; nu stiu daca toata teoria asta e adunata si explicata bine intr-un singur loc...deci n-am cum sa dau un link direct.

      In schimb... ai aici o lista cu ce se face la programare, in primul semestru: http://ocw.cs.pub.ro/courses/programare/cursuri/sylabus iar in dreapta laboratoarele cu explicatii si exercitii (in ideea ca daca te uiti pe ele din timp, ar trebui sa-ti fie mai usor cand se vor preda la curs).

      Daca nu intelegi partea mai tehnica...e cartea asta recomandata de cativa profesori: "kernighan & ritchie - the c programming language" - primele ~7 capitole sunt mai de interes. Se gaseste pdf-ul pe net dar in engleza.

      Bonus, cateva probleme de info grupate pe capitole (+rezolvari): http://info.mcip.ro/index.php . Cam tot ce e trecut in dreptul claselor a 9-a si a 10-a se face in primul an + grafuri&arbori (creare & parcurgeri - fara algoritmi). Si fara combinatorica. Materia din a 11-a... se face tocmai prin anul 2 (doar la cti) si tine destul de mult de algoritmica; nu cred ca are sens sa inveti algoritmii aia de pe acum (poate doar ca idee), totusi e indicat sa stai binisor cu informatica atunci cand vei ajunge la ei.

      Hope this helps. Bafta.

      Ștergere
  32. Salut,

    Pentru CTI (si restul automaticii + alte facultati in care se face mate ca lumea) stiu ca admiterea e aia mai "dura": M1 si F1 (profilul mate-info). Cel putin, eu pe astea le-am dat in 2014 - si nu cred ca s-a schimbat de atunci.

    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut, sunt clasa a11-a si am inceput sa ma gandesc sa dau la automatica la upb.Sunt insa curios daca trebuie sa stii foarte bine info pentru a te descurca pentru ca am auzit ca este destul de dificil.Sunt la un liceu bun din Bucuresti si fac destul de bine mate,info si fizica, insa nu pot sa zic ca stiu info in afara de ceea ce este in programa de la liceu si de bac.Crezi ca ar trebui sa ma apuc sa invat in plus in vara la info sau nivelul de la scoala este ok?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Daca stii tot ce e prin programa de liceu, eu zic ca e ok pentru inceput; pana prin anul 2 nu se invata lucruri noi la info - dar sunt alte materii mai "periculoase".

      In locul tau n-as strica o vacanta pentru asta; totusi nu te opreste nimeni sa arunci o privire pe cursurile din anul 1 (sunt pe net) si sa-ti faci o idee.

      Ștergere
  34. Buna! Spune-mi te rog, la inginerie aerospatiala se da acelasi subiect la analiza&algebra ca si la automatica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Nu mai tin bine minte... parca erau aceleasi; si aveau posibilitatea sa schimbe fizica cu ceva subiect de trigonometrie.

      Ștergere
  35. Salut.

    Eu sunt putin nedumerit. Oscilez intre AC - CTI si Info de la UBB (fac. Matematica si Informatica).

    Ce ma intereseaza de la facultate? In primul rand, vreau sa fie o facultate "strong", adica sa nu pierzi vremea inutil doar pentru diploma. Inteleg ca studiul individual este o parte esentiala a succesului in facultate, dar totusi prefer si o programa puternica in facultate. Pe langa asta, ma intereseaza si oportunitatile pe care ti le ofera facultatea, si aici ma refer la colaborari cu corporatiile, recrutari, etc.

    Ma descurc bine la matematica si fizica, si chiar imi plac aceste materii. Informatica nu prea am gustat la adevarata ei valoare (am mai prins de la scoala una alta, am mai experimentat pe cont propiu cu Android Studio, Python si putin C#, dar nu am ajuns la informatica adevarata (urmez un profil de stiinte intr-o alta tara UE, deci fizica, biologie, chimie si multa matematica). Oricum, nu pot spune ca nu mi-a placut ceea ce am experimentat, insa nu am aprofundat pentru ca nu am vazut un rost la momentul respectiv.

    In viitor ma vad lucrand la o corporatie pe partea de back-end (daca nu ajung homeless dupa bac), pentru ca urasc designul. In schimb, imi place oarecum algoritmica.

    Tu ce facultate imi recomanzi dintre cele doua?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat.

      Ce limbaj de programare imi recomanzi sa invat in timpul liber pentru a ma descurca mai bine la facultate, astfel incat sa pot aloca mai mult timp altor materii (banuiesc ca la inceput se pierde putin timp cu aia care nu au facut mare lucru in liceu, deci timp castigat pentru alte materii).

      Ștergere
    2. Salut,

      E o intrebare destul de tricky - nu prea pot da un raspuns concret in special ca nu stiu mai nimic de UBB, dar dupa cum suna pare genul de facultate care scoate programatori.

      Despre AC as zice ca e suficient de strong - daca asta cauti. Multe teme, multa materie, standarde ridicate dar sigur ramai cu ceva. E o facultate de inginerie deci se invata destul de multe despre calculator si nu numai.

      Daca tintesti strict pe partea de backend (coding), o sa descoperi ca exista niste materii prin facultate cu care o sa pierzi vremea inutil (gen Proiectare Logica, Electrotehnica, Electronica Analogica + Digitala, Teoria Sistemelor, Calculatoare Numerice 1 si 2, Paradigme de programare + toate materiile care acopera partea de teorie cu masini Turing, automate si nedeterminism + optionalele).


      Job sigur gasesti daca faci AC dar o sa fii nevoit sa inveti si niste lucruri care probabil nu te intereseaza. Personal nu reusesc sa-mi dau seama daca ieseam mai castigat lucrand la un proiect individual in loc sa dedic timpul studiind scheme cu tranzistori.

      Parere proprie: AC daca stii ca s-ar putea sa te razgandesti si sa vrei un job care sa ceara si ceva hardware sau gandire algoritmica; UBB daca vrei strict programare.

      Cat despre ce limbaj sa inveti...majoritatea materiilor de coding implica C. Start with this one.

      Ștergere
    3. Spre AC inclinam si eu, in special din prisma faptului ca nu se da admitere la informatica.

      Ștergere
  36. Salut! Îmi place foarte, foarte mult blogul tau, felicitari! As vrea sa te intreb daca as avea vreo sansa la AC ca viitor absolvent de Stiinte ale Naturii, cu Mate M2(eu zic ca ma descurc destul de bine) si info 1 ora/saptamana in clasele 9-10. Stiu ceva putin din C++, doar bazele, din cauza faptului ca majoritatea nu prea intelegeau si profa trebuia sa tot explice. As fi dispus sa mai invat, in masura in care inteleg de pe net. Crezi ca la Calculatoare as putea asimila si intelege toata informatia astfel incat sa fac fata? Nu as vrea nici eu sa am o groaza de restante si sa fiu coplesit de materie. Astept o parere sincera, daca ai timp. Faci o treaba super cu blogul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Cursul de programare nu-i asa periculos in primul semestru; se incepe cu bazele si exista teme pe care daca le faci sigur ramai cu cate ceva. Totusi, e predat mai mult ca o recapitulare deci ar fi indicat sa ai niste experienta pe partea de coding (si aici nu ma refer la memorat sintaxa C - trebuie sa fii in stare sa gandesti tu solutii pt diverse exercitii, mai exact sa stii sa aplici conceptul de recursivitate, sa lucrezi cu matrice, siruri de caractere, etc.). O sa tot folosesti astea deci incearca sa le inveti bine (si cel mai bine cred ca se invata rezolvand probleme).

      Spun asta deoarece una din principalele dificultati la CTI consta in organizarea timpului disponibil (daca o tema de programare de 6 ore iti ia...sa zicem 10 ore pt ca nu ai 'exercitiu', automat pierzi 4 ore pe care puteai sa le folosesti ca sa lucrezi la altaceva => ramai in urma; exemplu exagerat dar cred ca intelegi la ce ma refer).

      Gasesti pe aici: https://ocw.cs.pub.ro/courses/programare -- o lista cu laboratoarele de programare din primul semestru (la final are fiecare un set de exercitii); poate e mai usor asa sa-ti faci o idee cam ce se cere.

      Pe scurt: e recomandat sa ajungi la nivel de mate-info cu materiile de admitere + informatica...asta ca sa nu fii nevoit sa le inveti in timpul semestrului (e ceva mai greu atunci). Ca fapt divers, pica mai multi la mate decat la programare...adica...destul de sigur...cand eram in anul 1, la analiza a picat aproape jumatate de serie.


      In rest, depinde de tine (cat de repede te adaptezi, cum inveti, cat inveti, etc.). Sunt studenti care au venit de la licee bune si au dat-o in bara, la fel cum sunt altii care au venit de la licee slabe si s-au descurcat. De asemenea sunt persoane care n-au invatat bine materia dintr-un semestru si au avut probleme mai tarziu din cauza asta. E destul de subiectiva toata treaba - unii sunt obisnuiti sa invete mai mult, altii mai putin - unii prind mai repede, altii nu.

      Anyway, posibil sa ma abat de la subiect... totusi n-am cum sa raspund direct la intrebarea ta pt ca nu depinde doar de cata informatica stii. Desi doar cu M2 si o singura ora de info...raspunsul ar tinde spre un "NU" daca nu te apuci sa lucrezi in plus (sau daca nu cumva intelegi super-repede tot ce se preda la cursuri).

      Ma opresc aici deocamdata (inca n-am scapat de sesiune...) - dar sper sa ajute cat de cat ce am scris mai sus.

      Bafta!

      Ștergere
    2. Mulțumesc mult de tot, chiar m-ai ajutat! O să mă uit pe cursuri şi o să mă hotărăsc! Baftă multă în sesiune!

      Ștergere
  37. Buna! Am si eu cateva intrebari. 1) Ai mentionat mai sus ca admiterea la AC la fizica se da din mecanica, termodinamica si electricitate. Asta ar insemna materia din ce ani de liceu?
    2) Ce presupun cele 2 ramuri ale automaticii -calculatoare si tehnologia informatiei si -ingineria sistemelor? 3)Admiterea la matematica se da din toata algebra si analiza din liceu sau doar unele lectii?
    Siu ca ai un pprogram foarte incarcat ca si student dar sper ca iti vei gasi putin timp sa-mi raspunzi la aceste curiozitati. Daca nu ai timp sa imi raspunzi chiar la toate imi poti da un link unde le pot gasi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      1) Cred ca din a 9-a pana in a 11-a; ultimul an de liceu parca era cu fizica cuantica...si se face suficienta la facultate...

      2) Ehm...IS e cu prelucrari de semnale & reglari de sisteme (folosind tot felul de criterii si formule), CTI e cu software & hardware. Exista materii comune dar programa si cerintele difera. Am mai explicat pe aici cat de cat: http://student.codingvision.net/2015/02/diferentele-dintre-ingineria-sistemelor.html + mai sunt niste articole cu materiile din primii 2 ani, de la CTI.

      3) Nu stiu sa-ti raspund la asta...am uitat programa de liceu :)). Cea pt admitere e pe net (http://www.upb.ro/files/evenimente/ADMITERE_2017/Programa__MATEMATICA.pdf ). Unele tipuri de exercitii se cam repeta...dar tot e bine sa stii ce s-a facut in clasele 9-12 ca sa nu para chineza matematica din primul an.

      Ștergere
  38. Buna! Care este diferenta dintre CTI si IS la automatica? Pe ce se axeaza fiecare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Am mai primit intrebarea asta de cateva ori; e un raspuns in commentul de mai sus si mai gasesti cateva detalii aici-> http://student.codingvision.net/2015/02/diferentele-dintre-ingineria-sistemelor.html

      Ștergere
  39. Salut,

    Nu cred ca mai sunt disponibile rezultatele de anul trecut; de obicei sunt publicate pe http://admitere.pub.ro/Admitere/site/infogen -- timp de cateva luni si atunci sunt vizibile pt oricine. Pe urma sunt scoase cand se actualizeaza site-ul pt admiterea urmatoare.

    In alte locuri nu stiu sa fie; aparent nu mai scot astia PDF-uri cu notele...

    RăspundețiȘtergere
  40. salut
    vreau sa stiu daca trebuie sa fiu foarte buna la fizica ca sa intru la CTI, si daca CTI e foarte grea asa cum se spune pentru ca as dori sa intru la CTI dar nu sunt experta la fizica sau matematica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei,

      Admiterea la fizica (si in general) nu-i chiar asa grea (sau n-ar trebui sa para grea); tine mai mult de atentie (si in cazul multora de noroc). Pe vremea mea (2014) problemele din admitere erau mai usoare decat cele de la BAC (cu mici exceptii, dar care cred ca s-au scos acum).

      Cat despre CTI...well...mie mi se pare destul de challenging; totusi fiecare persoana atribuie o alta dificultate (adica...unora li se va parea greu iar altora... mai putin greu). Fireste ca exista oameni care nu vor avea in prim plan invatatul pt facultate si care...de cele mai multe ori capata niste restante, doar ca mai apoi sa se planga ca e prea greu...asa cum exista si oameni in extrema cealalta, care invata toata ziua si n-au mari dificultati.

      Si...nu prea exista conditia sa fii experta in mate/fizica (daca stii pt nivelul de bac, implicit stii si pt admitere - si asta ajunge si pt facultate...cel putin pt mine a fost suficient). Ma rog...tot trebuie sa inveti binisor pt examene dupa niste cursuri predate oarecum prost...meh.

      In orice caz, bafta!



      Ștergere
  41. Salut, la inceputul clasei a 12a am vrut sa dau la AC, dar pe parcurs m-am razgandit si vreau la Transporturi. Nu am gasit insa informatii despre admitere, aici ma refer la dificultatea ei, este M1 si F1 sau M2 si F2? In liceu M1 este la mate-info iar M2 stiinte ale naturii spre exemplu, insa la poli sunt inversate notatiile, de aceea, pe diferite forumuri unii spuneau ca la transporturi e m1 f1, altii ca e m2 f2.

    Auzisem undeva ca doar AC si ETTI au admiterea mai grea, iar la restul o au pe cea mai usoara. Stii cumva cum stau lucrurile? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  42. Salut,

    Am impresia ca e tot M1 & F1 si pt transporturi. Nu bag mana in foc - e doar din auzite.

    RăspundețiȘtergere
  43. Salut ! Ai idee daca se poate face transferul de la IS la CTI? si in ce conditii s-ar face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Sper ca n-am raspuns prea tarziu; din ce am auzit nu prea se mai pot face transferuri IS<->CTI (pana acum era posibil daca dadeai niste echivalari / reluai niste cursuri).

      Ștergere
  44. Salut!La Politehnica se tine cont de ce materii s-au dat la bac?Adica trebuiee sa dau neaparat bacul la fizica/informatica sau pot sa dau la biologie si doar admiterea la fizica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Poti da bacul la biologie daca ti se pare mai ok - nu e vreo conditie pt asta. Se tine cont doar de medie (nu exista vreo pondere pt fiecare proba).

      Ștergere
  45. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  46. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  47. Salut! Nu pot gasi cartile pe net pentru fizica si matematica pentru automatica si calculatoare ? Si in legatura cu admiterea exact aceeasi programa e peste tot ? M-ar interesa in Timisoara..

    RăspundețiȘtergere
  48. Salut stii cumva care e diferenta intre cti fils si cti de la automatica? Si daca nu o sa imi placa cti de la fils ma pot muta la cti de la automatica ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Din auzite - nu-s la fel; se numeste CTI dar facultatile difera, programa difera si la fel si materiile. Asa cum exista CTI si la electronica dar nu se invata aceleasi lucruri ca la automatica.

      Transferuri...de obicei de la un domeniu la altul in cadrul aceleiasi facultati (si acolo cu echivalari si nu merg intotdeauna). De la o facultate la alta...nu prea stiu sa se accepte.

      Ștergere
  49. Salut! Am si eu o intrebare...cam ce ar trebui sa stiu pe partea de informatica la CTI? Am auzit ca s-ar lucra cu linux sau ceva de genul, si unde as putea sa gasesc niste subiecte de admitere pentru mate si fizica? Thanks :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut :D,

      In general n-o sa ai mare nevoie de Windows la CTI: pe scurt o sa lucrezi mai mult din linia de comanda.

      Nu exista lucruri pe care trebuie sa le stii de dinainte; sunt materii care te invata ce e cu linux si cum il folosesti. Prinde bine sa ai idee cum editezi un fisier text in linux, cum compilezi, rulezi & opresti un program acolo, cum folosesti un Makefile - in principiu e acelasi cod C si in loc sa dai "build" & "run" ca in Windows...aici o sa scrii niste comenzi in terminal (consola aia) care sa faca asta.

      ps: e un link cu subiecte de admitere (2002->2017) la finalul articolului.

      Ștergere
  50. Salut!Sunt la profil Stiinte Sociale in clasa a XII-a si vreau sa merg la AC.Nu am cunostinte in matematca, in informatica sau fizica.Cu ce ma pot sa incep pentru a ma pregati pentru admitere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Ehm...cam ai de recuperat. Ideal e sa incepi cu materia pt bac la mate & fizica (cam astea ar fi cele importante) iar info...sa zicem ca e un bonus - daca poti sa te ocupi si de asta e oarecum mai bine - daca nu, inveti pe parcurs la facultate dar o sa fie mai dificil.

      In principiu...ia variantele de bac (alea multe) si admiterile din anii trecuti la AC. Eu pe astea le-am folosit. Cat despre teorie...idk - am avut manualele alea date de la liceu si cam atat - sunt oarecum sigur ca se gaseste aceeasi informatie si pe net dar nu stiu sa indic o sursa clara acum.

      Ștergere
  51. Salut, mă aflu în prezent în clasa a X a la un profil de științe ale naturii și as fi tentat sa dau la Automatica . Nu prea mă omor cu materiile astea în prezent ( mate și fizica ) dar nu pot spune ca nu lucrez absolut nimic , cum sa iti zic...lucrez practic doar ce mi se da ca tema. Și învăț ce e de învățat pentru următoarea zi. La fizica sunt undeva în medie de 6-7 în prezent , iar la matematica undeva pe la 9 . Ai vreun sfat ? Ar trebuii sa schimb ceva la mentalitatea mea ? Sau orice altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Mdap - suna cunoscut :))

      In general notele date de profesori nu-s chiar atat de relevante (unii sunt mai indulgenti iar altii nu...probabil nu-i cel mai bun criteriu).

      Singurul sfat pe care as putea sa-l dau ar fi sa incerci sa te auto-evaluezi: iei cateva exercitii din variantele de bac (cele pt mate-info) sau din admiterile din anii trecuti de la AC si vezi daca le poti rezolva cu ce stii pana acum (consideram ca alegi probleme care sa nu necesite ceva ce nu s-a predat inca). Asta o sa te ajute sa poti determina nivelul la care te situezi si fie iti asigura un plus de incredere fie un plus de motivatie cat sa inveti.

      Acum...nush ce sa spun; eu prin a 10-a nu cred ca gandeam atat de departe.Am mers pe principiul ca doar recapitulez astea candva, mai tarziu. Nu prea pot sa zic "nu-i bine asa" din moment ce la mine a tinut :))

      Anyway, bafta!

      Ștergere
  52. Salut. Am o nedimerire: daca eu ma inscriu doar la IS, poate sa fie admis inaintea mea cineva care nu a intrat la CTI si a optat pentru IS, avand media mai mare decat a mea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut.

      Dap - facultatea opreste (la comun: IS + CTI) primii N studenti sortati dupa medie. E oarecum ca la admiterea la liceu - nu conteaza ordinea optiunilor decat daca ai medie cat sa intri la ele.

      Ștergere
  53. Salut, am si eu o intrebare, in principiu, pentru admiterea pentru Automatica si Calculatoare cam in ce ar consta pregatirea? Adica pe langa ce se face la Mate-Info in liceu, ce ar mai fi nevoie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Programa de admitere e bazata pe ceea ce se invata la mate-info in liceu. Nu se cer notiuni teoretice in plus or something. In mare parte se evalueaza cunostintele si atentia - cu mici exceptii...acele probleme mai ciudate de care ziceam, probleme care testeaza...experienta in rezolvarea exercitiilor.

      In general tot ce e in admitere se poate rezolva cu ce stiai din liceu; orice trick pe care l-ai invatat separat poti spune ca e un bonus, daca te scuteste de niste calcule si-ti salveaza cateva minute.

      Anyway, recomand sa te uiti pe admiterile din anii trecuti ca sa te convingi. Si prin culegerile alea, dar vezi sa fie exercitii...recente sa zicem.

      Bafta.

      Ștergere
  54. Salut si La multi ani! As vrea sa te intreb ce examene trebuie date pentru Automatica si Calculatoare( CTI si IS). Am vazut ca exista(pentru Politehnica) Algebra si Analiza M1/M2, Fizica F1 si F2, Geometrie Trigonometrie G1/G2, Chimie Organica si Economie (sursa:http://www.physics.pub.ro/Admitere/subiecte.html). Ce examene trebuia date,dintre acestea, pentru Automatica si Calculatoare(CTI si IS)? Restul sunt pentru alte facultati. Daca stii la ce facultati se dau si restul examenelor?, mi-ar prinde bine sa stiu:) Sunt nelamurit in principal cu acel M1/M2,F1/F2 si G1/G2. Daca poti sa-mi raspunzi la cele 2 intrebari de mai sus iti multumesc foarte mult! Succes in continuare!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Pt Automatica si Calculatoare eu am dat Algebra si Analiza + Fizica; M1 si F1 - adica alea de profil mate-info. Destul de sigur ca tot astea au ramas.

      Modulul 1 (M1, F1, etc.) cuprinde exercitiile ceva mai dificile si de obicei astea sunt incluse in admiterile pt facultatile care au materii legate de mate / fizica / info. M2, F2 stiam ca erau in programa de liceu pt profil de stiintele naturii sau stiinte sociale & stuff.

      Gasesti p-aici (pagina #7) o lista cu disciplinele de concurs pt fiecare facultate (la unele poti alege): http://www.upb.ro/files/evenimente/2018/ADMITERE_2018/BROSURA_ADMITERE_2018_UPB.pdf

      Totusi nu cred ca e mentionat undeva ce modul se da pt fiecare. Probabil pt facultati gen "antreprenoriat si managementul afacerilor" se da M2 - dar e doar o presupunere.

      Anyway, mult succes si la multi ani :D






      Ștergere
  55. Buna! As fi interesata sa aflu daca sectia de Calculatoare si Tehnologia Informatiei (UPB) are ca si corespondent Computer Science din universitatile UK. Am vazut ca in UK cursurile de licenta dureaza 3 ani si ma intreb daca un absolvent este mai castigat urmand o facultate aici sau acolo (vorbind din punct de vedere al cunostintelor acumulate si care vor fi de folos ulterior pe piata muncii). De asemenea, as dori sa aflu daca in cadrul facultatii din Bucuresti se deruleaza programul Erasmus sau alte programe similare si care ar fi tarile in care se pleaca de obicei. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Dificile intrebari; nu stiu sa-ti dau raspunsuri clare fiindca nici eu nu m-am documentat in privinta subiectelor.

      Erasmus stiu sigur ca exista; mi se pare ca 1 semestru il poti face in afara (din auzite).

      In rest...idk. CTI a ramas cu acelasi stil de predare (materie multa/invechita si uneori prezentata cam nasol); oarecum se merge in continuare pe principiul ca e bine sa stim cum functionau niste lucruri folosite in urma cu 20 de ani ca sa putem sa le putem intelege pe cele din prezent. Nu pot sa ofer nicio garantie ca in strainatate nu e tot asa - desi am auzit ca ar fi cursurile mai orientate spre partea...practica. Si implicit mai putina materie.

      E adevarat, sunt si informatii utile in cursurile de la CTI (structurile de date, principiile programarii orientate pe obiecte, complexitatea algoritmilor, diversi algoritmi, paralelizari, etc.) - care chiar se cer si prind bine la job. Dar daca e sa compari cu totalul de informatie pe care trebuie sa o acumulezi...nu e un raport grozav. Pe scurt, mi se pare ca se invata o sumedenie de lucruri inutile, doar de dragul de a lua niste examene (gen...teoria sistemelor, electronicile, electrotehnica, fizica, toate optionalele, limbajele de programare logica & functionala pe care nu stiu daca le foloseste cineva, teoria decidabilitatii, etc.).

      E greu de spus daca e mai bine aici sau acolo (really don't know if the grass is greener...); din ce stiu si CTI-ul inca e o optiune buna. Faza e ca nu se limiteaza strict la Computer Science; ajungi sa inveti si scheme cu tranzistori, design-uri de circuite, arhitecturi de procesoare si hardware in general. Depinde de ce job vrei sa cauti; eu am ales CTI fiindca lasa loc pt mai multe posibilitati - spre deosebire de alte facultati care te limiteaza doar la dat in taste si scris cod. Avantajul studiului in strainatate ar fi ca sunt sanse sa ai materia mai frumos organizata si mai bine expusa la curs...which is nice, also.

      Hope this helps.

      Ștergere
  56. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  57. Hello.
    Cum tu ai participat la acele cursuri gratuite organizate de upb inainte de admitere - si te.au ajutat cu adevarat; voiam sa stiu daca e necesară vreo înscriere și cum anume se desfasoara?

    Thx a lot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi,

      Cand am fost eu nu era cu inscriere (nici acum nu cred ca e).
      Pur si simplu se stabilesc niste zile cand se organizeaza pregatiri din astea, se publica un orar pe siteul facultatii si se mentioneaza o sala (de obicei sala de curs - d-aia cu multe locuri). Vine cine are chef si ramane...cine prinde loc; pe urma apare un prof / o profa care rezolva niste probleme la tabla (de prin culegere sau din admiterile date in anii trecuti) si ofera explicatii - ocazional accepta si propuneri de exercitii din partea celor prezenti. Trebuie doar sa notezi si sa intelegi ce se intampla p-acolo.

      Inscriere se face doar pt simularea de admitere si pt...admitere obviously.

      Ștergere
  58. Buna! Te rog frumos, daca poti sa ma ajuti cu un sfat. Caut un student/studenta care sa faca cu un elev de clasa a XI-a ceva pregatire. La scoala se invata teorie la orele de informatica, dar nu se face si conexiunea cu aplicabilitatea practica. Ori in sensul acesta ma intereseaza sa gasesc pe cineva, care stie ce se face la scoala si ce ar mai trebui sa invete si cu timpul sa materializeze cunostintele in obtinerea a ceva concret. Daca poti sa ma ajuti in sensul acesta, te rog frumos sa imi scrii pe adresa de e-mail tociucarmen@yahoo.com si multumesc, orice sfat este binevenit!

    RăspundețiȘtergere
  59. Salut. Ce se da la admiterea de la CTI fizica f1 sau f2?

    RăspundețiȘtergere
  60. Imi putet spune mediile de admitere la Automatica si Telecominicatii din anii 2017 si 2018 ?...ms

    RăspundețiȘtergere
  61. Hello,as vrea sa stiu daca se papa informatica multa la Electronica si telecomunicatii.
    Desi sunt pe profil de stiinte ale naturii si fac matematica m2,examenul de admitere din m1 m-i se pare relativ usor(Pot lua cu usurinta 8) iar la fizica ma descurc,de aceea dau si bacul din fizica f1.
    Totusi,avand in vedere ca nu mai facem programare in clasele a XIa si a XIIa,as merge mai degraba pe electronica pura(gen hardware,nanotechnologii).Insa vreau sa stiu daca si aici se face informatica.Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Nu cunosc bine situatia dar am intrebat pe cineva de la ETTI: cica nu e asa multa info. Multa teorie despre circuite totusi. Sanse mari sa dai si de niste materii de coding dar nu chiar asa hardcore.

      Baftaaa

      Ștergere
  62. Salut!
    Din ce am inteles , sunt 2, 3 intrebari grele la admitere , iar restul sunt usoare . Dar ca sa intrii la Automatică trebuie sa reușești să rezolvi cel puțin una ,iar restul sa fie perfecte . Cum ai reusit? :))) . Adică esti unul dintre geniile omenirii , sau ai facut o mulțime de probleme grele de genul si ai a venit ca un reflex mai degrabă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Cand am dat eu (2014), erau 2-3 mai nasoale. Am vazut ca au tot schimbat in ultimii ani si dificultatea si punctajele - sanse mari ca acum sa fie putin mai granular punctajul si sa nu pierzi 0.5p din nota pt o grila gresita.

      Am facut probleme ca sa ma pregatesc: am rezolvat subiectele din anii anteriori si cateva exercitii din culegerile pt admitere. La cele grele mi-a fost mai usor s-o iau oarecum prin eliminare.

      Ștergere
  63. Se mai fac transferuri de la cti la is ? Merita facut ?Multumesc .


    RăspundețiȘtergere
  64. deci...cum ai rezistat? conditiile de baza nu sunt respectate aici: toalete mici si insalubre (vorbesc despre sediul facultatii!), sali neincapatoare (stam pe culoare la cursuri sau scriem pe pervazu Ș( ), materii predate ca la un liceu tehnologic (fara exagerare!), profesori care ameninta inca din primele ore de curs (pai speri la un alt nivel)...suficient?

    RăspundețiȘtergere
  65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Ce note ai luat la BAC? :D

    RăspundețiȘtergere
  67. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  68. Salut, apreciez foarte mult ce faci si doresc sa iti pun si eu o intrebare/doua :). Am inteles ca anul trecut s-a intrat fara examen la CTI, este adevarat? cunosti cumva procedura? Am inteles ca s-a intrat pe baza mediilor din liceu, media de admitere fiind 9,5.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna ziua. As avea nevoie de niste pareri obiective despre CTI...automatica vs fils si anume daca de exemplu ai avut ghinionul sa nu prinzi loc la automatica, la fills este chiar asa dezastru si nu inveti nimic? Pe piata muncii se tine cont de ce specializare ai terminat sau mai degraba de cunistintele tale?

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna! Am si eu o nelamurire...am terminat liceul pe profilul uman (filologie) si as vrea sa dau la UPB la facultatea de transporturi, dar am inteles ca nu pot din cauza profilului.

    RăspundețiȘtergere