O cercetare critica asupra vietii de student la Politehnica...
13 feb. 2015
Diferentele dintre Ingineria Sistemelor (IS) si Calculatoare (CTI)
Cam in perioada asta stiu ca ma apucase si pe mine sa caut despre facultate si una dintre intrebarile de atunci era... "ce fac la ingineria sistemelor si ce fac la calculatoare?".
O sa incerc sa raspund aici cat de bine pot...
Ce se face la Ingineria Sistemelor:
Din ce am vazut eu, ramura asta se indreapta mai mult spre partea fizica (robotica, automatizare) si nu spre hardware, cum ar crede multi - pe scurt: nu se axeaza pe ceea ce se intampla intr-un calculator.
Daca ajungeti aici, veti face mai putina teorie legata de calculatoarele propriu-zise dar in schimb veti avea niste materii mai ciudate: de ex: prelucrarea informatiei, mecanica, chimie (doar nu credeati c-ati scapat...).
Vor exista si materii legate de calculatoare, dar nu se aloca pt ele acelasi numar de ore (pe saptamana) ca la CTI; pe scurt, se invata mai putin despre astea.
/* -- update de la finalul anului 2 -- */
Ingineria sistemelor pare sa se indrepte (cu materia) spre partea de automatizari, prelucrari / modelari de semnale si sisteme (se fac materii ce tin de actionari, sisteme dinamice & teoria sistemelor). Se insista mai mult pe astea si mai putin pe programare. Se fac si niste electronici destul de ciudate...meh.
/* -- update de la finalul anului 3 -- */
Al 3-lea an de teoria sistemelor (si ingineria reglarii automate). These poor bastards.
Ce se face la Calculatoare si Tehnologia Informatiei:
In mare parte se fac chestii legate de calculatoare si modul lor de functionare (atat software cat si hardware). Veti relua materia de programare de la liceu, in ANSI C, o sa invatati despre linux, cate ceva despre bash scripting, cum este incarcat un sistem de operare la pornire, ce contine un microprocesor, cum circula datele prin calculator...si lista poate continua.
* mai multe detalii despre materiile din sem 1 in urmatorul articol.
Partea mai urata: o sa existe niste teme mai ample care sa asigure profesorii ca nu va veti plictisi acasa. La IS nu prea sunt.
Btw, nu mergeti pe ideea ca se fac numai lucruri legate de IT - or you're going to have a bad time.
/* -- update de la finalul anului 2 -- */
Prin anul 2, la CTI se face mai mult programare (algoritmica, paradigme, protocoale de comunicatii, limbaje de descriere hardware) si se renunta oarecum la partea de teoria sistemelor (materie care la IS e structurata pe 2 semestre, la CTI ocupa doar 1 semestru).
/* -- update de la finalul anului 3 -- */
In anul asta se insista destul de mult pe hardware (CN2, ASC, PM); cateva cuvinte: DMA, sisteme de intreruperi, cuplari de memorii, caching, threading, etc etc. Practic... toata partea de software low level si hardware. Mai de coding: EGC (aka grafica, unde invatati sa faceti jocuri in opengl) si SO (explica mai tot ce tine de un sistem de operare).
Din ce am aflat nu se mai pot face transferuri IS <--> CTI.
Sper ca v-am lamurit cat de cat - choose wisely.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Salut! Sunt in clasa a 12-a si as vrea sa dau la automatica. Nu sunt 100% sigur, a doua optiune ar fi electronica. in principiu nu imi este foarte frica de admitere, dar imi este si mai teama de ce o sa urmeze. Este chiar atat de nasol pe cat se aude? Nu imi este frica de invatat, ca la altceva nici nu ma astept, dar la informatica imi fac griji, in sensul ca nu stiu ce se cere si cum m-as descurca acolo. Cum faci fata? Mersi.
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereInformatica (aka PC/programarea calculatoarelor) nu e chiar atat de rea... se reia materia de liceu: vectori, matrice, structuri, pointeri, citiri din fisier (text/binar) - partea mai rea e ca se preda repede si pt unii poate parea dificil.
La curs (2 ore) se preda despre vectori si matrice sa zicem, iar la laborator se dau niste probleme ce trebuie rezolvate in 2 ore pe calculator (de ex sortare, diferenta dintre 2 multimi, inmultirea a 2 matrice etc). De obicei asistentii de la laborator sunt de treaba si ajuta / raspund la intrebari - tot ei dau si nota pt laboratorul respectiv.
Problema apare la cei care raman in urma - de obicei e greu de recuperat. Oricum daca faci toate temele, ar trebui sa te descurci.
Pe langa asta o sa mai fie o materie legata de calculatoare (uso): nu e chiar informatica, desi vei invata sa faci scripturi in bash (tot un fel programele care sa faca diverse chestii), makefile-uri pt sursele din C si diverse notiuni (+comenzi) ceva mai tehnice, despre linux. Teme si aici evident.
Eu unul sunt la CTI si pot spune ca n-am avut mari probleme cu programarea - dar am facut ceva info in liceu. (la IS materia e cam aceeasi doar ca sunt mai putine teme - de obicei mai usoare). Ca sa-ti faci o idee, gasesti aici (http://ocw.cs.pub.ro/courses/programare ) ceea ce s-a facut in primul semestru la programare.
"Este chiar atat de nasol pe cat se aude?"
Meh...de obicei aici parerile sunt subiective - depinde cat de nasol :)). Cert e ca vor exista zile cu 2-4-8-10 ore (dap 10 ore fara ferestre)... si uneori ferestre de 2-4 ore - pe scurt, se sta mult la facultate daca insisti sa mergi la fiecare curs. Pe langa asta...e ceva materie, la care se mai aduna si unele teme - iar astea cam iau din timpul liber -e relativ greu sa inveti chiar la toate.
Cam atat as zice... sorry ca am raspuns asa greu.
Bafta cu bacu' / admiterea.
Mersi pentru ajutor! :D
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereBunaaa, in primul rand sunt foarte recunoscatoare pentru existenta bolgului tau - so thanks. In al doilea rand, vreau sa dau la automatica, tocmai am terminat clasa a11-a si trebuie sa precizez ca la fizica sunt 0 :)) iar la mate ma descurc onorabil. M-am apucat de meditatii, ofc si lucrez cat de mult se poate. Ideea e ca nu stiu cum sa recuperez materia la fizica mai eficient...ceva sfaturi? Si legat de informatica, eu sunt la SN si nu prea facem mare chestie(spre deloc), asa ca incerc sa invat singura. Cam la ce nivel ar trebui sa fiu pentru facultate? Ce ar trebui sa stiu ca sa nu am parte de un soc in primul an? Mersi
RăspundețiȘtergereBuna :D,
ȘtergereGood choice, good choice indeed.
Ca sa inveti materia la fizica eficient...tough challenge...dar poti incerca sa rezolvi exercitii similare celor date in admiterile din anii precedenti (2014->2002 pana cand vezi ca incep sa se indeparteze de programa; dificultatea pare sa fie invers proportionala cu anul). Eu cam asa am facut.
De obicei mai puneau unii p-aici (http://admitere.ncit.pub.ro/moodle_new/) exercitii rezolvate - necesita cont btw. Dupa cateva seturi o sa vezi ca se cam repeta anumite tipuri de probleme.
Nu sunt foarte multe formule de invatat dar e bine sa stii sa le deduci si sa le intelegi. O sa vezi ca o grila din admitere e bazata pe vreo 2-3 formule (notiuni generale); asta fireste cu mici exceptii - vreo 2 probleme de "departajare" necesita cunostinte bune de fizica... sau cantitati impresionante de noroc:)). Alte optiuni: culegerea de fizica de la Politehnica + pregatirile tinute in salile de curs la care vin profi si rezolva diverse probleme (ce-i drept din cele dificile) dar poate prinde bine sa vezi metode/artificii de calcul. Ah da...si ar fi bine sa nu neglijezi teoria...a fost o surpriza anul trecut cand intreba ceva de genu': "in ce ciclu se gasesc 2 izoterme".
Legat de informatica...in primul an, semestrul 1: la programarea calculatoarelor se reia cam tot ce (nu) se face in liceu, dar in ANSI C (fara iostream, cin, cout):
tipuri de date, citiri/scrieri, vectori, matrice, pointeri (lots of 'em), stringuri, alocare dinamica, structuri si ceva recursivitate. E bine ca la inceput sa stii cat de cat despre ce e vorba deoarece cursul e predat destul de repede, nu e indicat sa inveti C de la 0 in timpul facultatii. Vezi http://ocw.cs.pub.ro/courses/programare/laboratoare ca sa-ti faci o idee. In rest...sa nu neglijezi pointerii si sa intelegi programarea indiferent de limbaj, astfel incat sa faci usor tranzitia de la un limbaj la altul (nu vei face doar C).
Well, cam atat as zice...
Nu mai scriu ca sa nu-ti stric surpriza; as zice ca orice student are parte de un soc in primul an...sau in fiecare semestru...heh, o sa intelegi la momentul potrivit.
p.s.: miss 'dem highschool years :))
Bafta !
Multumeesc mult. Acesta este contul meu de facebook: https://www.facebook.com/Radu.Mariana.Cornelia . Ti-as fi recunoscatoare pentru orice alt sfat. Thankkk youu!
RăspundețiȘtergereSalut , eu intru in ultimul an de liceu si cautam chiar acum diferentele dintre IS si CTI , intrebarea mea : daca eu am facut stintele naturi si nu mate-info , dar materia de informatica o stiu foarte bine si de matematica , ar exista vreo problema ? Inteleg ca se mai reia odata dar totusi raman cu aceasta dilema ,CTI o sa il urmez ,examenele nu pareau oarecum usoare,si inca o intrebare partea de fizica mecanica e chiar asa urata in cat am auzit ? multumesc mult.
RăspundețiȘtergereExamenele pareau oarecum usoare voiam sa spun .
ȘtergereSalut,
ȘtergereDaca te impaci cu matematica (M1), programarea si fizica in general (adica sa fii avut medii bune cam tot timpul la materiile astea), ar trebui sa te descurci. Asta o sa depinda totusi si cat de repede poti intelege concepte noi (la mate de ex. nu se reia nimic dar se preda o groaza).
Legat de admiteri... sunt ceva mai usoare, in special cele date anul asta; a crescut media cu ~4 zecimi, comparativ cu anul trecut. Au profesorii perioade in care dau admiteri usoare... dupa care se prind ca iau prea multi concurenti 10 si ca sa rezolve asta adauga 1-2-3 exercitii mai urate in anii urmatori. Oricum notele din bac/admitere nu reflecta intotdeauna situatia din facultate.
"partea de fizica mecanica e chiar asa urata ?"
Daca te referi la mecanica din facultate (pe care o face doar IS): e intr-adevar destul de urata, cu o groaza de analiza. CTI face putina mecanica la fizica in semestrul 2 (relativista), dar atunci nu de capitolul asta ar trebui sa-ti fie frica :))
Cel mai bine, daca vrei sa-ti faci o parere proprie, uita-te peste cateva cursuri de la facultate - se gasesc pe net.
Am inteles , mersi mult poate la anu o sa ne intalnim la CTI :))
ȘtergereC U when U get there :))
ȘtergereDupa un an am revenit tot aici , cum ziceam a trecut anu si am dat admiterea am intrat cu 9,46 la CTI , chiar a fost usoara admiterea 14/15 mate , 15/15 fizica si din bac 8.53 ( normal , doar am luat 6 la romana :)) in rest 10 mate , 9,6 fizica )
ȘtergereNu-i rau - welcome to the club.
ȘtergereTotuși putina grija cu româna aia =))
:)) mistake
Ștergerebuna, urmeaza sa fiu boboaca la calculatoare anul acesta si as vrea sa te intreb daca ne trebuie un laptop pe care sa il luam cu noi la facultate, fie ca e pentru programare, notite (ce nu implica formule matematice) sau prezentari ppt din cadrul cursurilor :D
RăspundețiȘtergereBuna :D
ȘtergereTreaba cu laptopul tine mai mult de preferintele fiecaruia - nu e absolut necesar dar poate prinde bine de multe ori.
Pros:
- la laboratoare, unde calculatoarele nu-s tocmai grozave - unele se misca destul de greu, altele te trezesti ca n-au anumite parti si pe langa asta poti avea surpriza sa se blocheze editorul si sa nu se salveze modificarile -> mai bine pe laptop.
- ai mereu cu tine fisierele necesare (IDE preferat, curs, alte surse etc.)
- poti sa salvezi si sa iei cu tine ce ai lucrat la laborator... sau sa folosesti in rezolvarea exercitiilor cod scris in laboratoarele anterioare - sursele alea salvate prind bine in special pt recapitularea materiei.
- ai posibilitatea sa mai lucrezi la teme in timpul ferestrelor sau in timpul cursurilor mai putin interesante.
- uneori nu-s destule calculatoare in laboratorul respectiv...
Cons:
- cari 2-3kg in plus
- trebuie sa ai grija lui
- nu toti profesorii agreeaza laptopuri sau telefoane la curs - pe langa asta nu e ideal sa notezi pe laptop.
-----
Eu mi-am luat unul pe la jumatatea semestrului 1 din simplul motiv ca mai trebuia sa impart pc-ul cu cineva :)) . Nu l-am folosit chiar atat de des pe cat ma asteptam dar cu siguranta si-a dovedit utilitatea pana acum.
Daca tot nu esti sigura mai asteapta putin, astfel incat sa-ti faci o idee cum e cu facultatea si iti vei da seama singura daca ai nevoie de laptop :P
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergeremultumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si neasteptat de detaliat! sunt aproape sigura ca voi lua unul, doar ca se pune problema de cat de performant trebuie sa fie, caci nu stiu cat il solicita programele in care voi lucra, banuiesc ca un i3 ar fi de ajuns. mai spune-mi, te rog, cum sta facultatea cu retelele wi-fi, deoarece, in ferestre, s-ar dovedi necesare :-?
Ștergereps: foarte utile articolele scrise, m-au ajutat mult in decizia alegerii facultatii si in a afla detalii importante :)
Hah, deci cineva chiar citeste chestiile astea :)) - glad I could help.
ȘtergereOk, sa vedem:
Wifi gasesti cam peste tot pe unde vei avea ore: in rectorat, in automatica, la Leu (electronica)...n-am verificat daca exista si in sala de sport :)). Nu sunt parolate dar problema e ca uneori nu merg...sau eu cel putin nu reuseam sa ma conectez la ele - cu exceptia retelei de la Leu care pare sa tina de Orange si care ofera gratis 2 ore de net zilnic.
De cele mai multe ori cand aveam nevoie de net aduceam cu mine un modem usb sau faceam hotspot de pe mobil; daca eram la laborator luam pur si simplu un cablu de net (se gasesc la alte calculatoare sau neconectate).
Legat de performanta la laptop: cateva "challenge-uri" din anul 1:
- masina virtuala de la USO care ocupa o buna parte din procesor si din RAM.
- prima tema de la metode numerice (semestrul 2) cu operatii pe matrice de dimensiuni mari...momentul ala cand rulezi scriptul si folosesti laptopul sa incalzesti sandvisuri
- daca mergi la Grafica Inginereasca - o sa fie nevoie sa lucrezi in Autocad, care are nevoie de ceva resurse.
Orice poate fata acestor provocari ar trebui sa fie ok :))
Cum sa nu citeasca? e foarte interesant ce scrie pe aici :)) te familiarizeaza cat de cat cu ce urmeaza sa te infrunti, ca sa nu fie un soc :)) mai ales articolul despre materiile din anul I, primul semestru. keep up the good work :D
ȘtergereWow, cate explicatii, e mult mai clara treaba acum :-? Multumesc mult de tot pentru toate detaliile si pentru rabdarea pe care ai avut-o in a le scrie, chiar m-au ajutat ^.^
Thanks :D
ȘtergereO sa incerc sa mai public si alte bazaconii...adica articole in masura in care imi va permite timpul :))
Cred ca iti va permite doar in vacante :))
RăspundețiȘtergerePentru web design unde trebuie sa dau mai exact? Sunt la m2, clasa a 12-a si nu am facut deloc info in liceu, in schimb ma descurc in access destul de okei. Mi-ar placea sa lucrez cu coduri si sa creezi pagini de internet sau sa lucrez pentru o companie in ceva legat de editari etc.
RăspundețiȘtergereEhm...e mai complicat. Automatica & Calculatoare e facultate de inginerie in domeniul IT (software / hardware) - adica studiaza mai mult rezolvarea unor probleme cu ajutorul calculatorului, structura calculatorului si utilizarea lui in anumite scopuri (pe langa astea multa mate, ceva fizica, electronica, electrotehnica si info in diverse forme). Pe scurt, nu-i o optiune buna daca te intereseaza strict partea de Web Design (luand in calcul si faptul ca esti la m2 si ca n-ai prea facut info). Pot sa confirm ca pana in anul 2 (inclusiv) nu exista materie care sa aiba legatura cu ce te-ar interesa.
ȘtergereTehnic vorbind, ce te intereseaza implica o parte de front-end (html/css/javascript/sql) si ceva prelucari grafice. Dar asta e mai mult ceva ce ar trebui sa inveti in timpul liber - nu sa contezi neaparat ca se va face la facultate; totusi daca nu ma insel, parca ASE/Cibernetica avea curs de tehnologii web & baze de date.
Daca vrei strict la Automatica...nu stiu sa-ti dau un raspuns clar...adica...nu sunt avantaje clare daca intri la IS sau la CTI din punctul asta de vedere.
Salut! Dau admitere peste o saptamana, as fi vrut la CTI prima optiune dar e concurenta cam mare si o sa optez pt Automatica. Intrebarea mea este daca dau licenta la automatica, masterul pot sa-l fac la calculatoare? Asa am citit pe unele site-uri.Multumesc, succes tuturor
RăspundețiȘtergereSalut! Dau admitere peste o saptamana, as fi vrut la CTI prima optiune dar e concurenta cam mare si o sa optez pt Automatica. Intrebarea mea este daca dau licenta la automatica, masterul pot sa-l fac la calculatoare? Asa am citit pe unele site-uri.Multumesc, succes tuturor
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereDin ce stiu, masterul il poti face unde vrei (chiar si la alte facultati) - dar am auzit ca ar exista preferinte la examen: multe facultati dau prioritate studentilor lor. Mai multe nu stiu nici eu sa-ti spun - nu prea m-am interesat de master.
Multa bafta cu admiterea si sorry ca am raspuns asa tarziu.
salut daca am intrat la CTI nu pot sa ma mut la IS?
RăspundețiȘtergeresalut daca am intrat la CTI nu pot sa ma mut la IS?
RăspundețiȘtergereNu-s la curent cu detaliile de genul, dar daca ai trecut si IS si CTI la inscriere, s-ar putea sa poti alege inmatriculare la IS (nu stiu cat de stricti sunt cu ordinea, asa ca mai bine intrebi pe la facultate).
ȘtergereDaca nu...poti sa te muti si mai tarziu dar va trebui sa dai niste echivalari.
Salut,
RăspundețiȘtergereTrec in a XII-a si ma gandeam sa dau la IS sau CTI dar am niste nelamuriri ,eu in liceu fac M2 (dar nu ar fi o problema sa invat M1 ) si nu fac info in schimb fac electronica si electrica .Credeti ca m-as descurca daca as reusi sa intru la IS sau CTI?Si care ar fi posibilitatile de angajare dupa terminare CTI sau IS?
Salut,
ȘtergereEhm...e o treaba: ambele departamente (CTI & IS) sunt de inginerie => ar trebui sa inveti bine M1 + Fizica (mecanica / termodinamica / electrica) - astea o sa le ai la admitere plus ca se continua si in primul an (iar atunci, materia e ceva mai nasoala decat cea din liceu).
Cat despre info...e bine sa ai cat de cat idee/dexteritate - in special daca dai la CTI. De ce? te ajuta sa mai castigi putin timp; gandeste-te ca o tema la programare poate sa-ti ia intre 5 ore si 3 zile, in functie de cat de bine stai cu informatica; de asemenea, sa intelegi un curs de programare poate sa ia mai mult sau mai putin.
Ce vreau sa spun e ca, in timpul primului an, nu prea e timp sa inveti o materie strict de la 0, fara sa ramai in urma cu altceva.
Deocamdata nu prea am cum sa-ti spun daca te-ai descurca sau nu...de fapt, pot... doar cu M2 si fara info ai avea viata grea :)). Faza e ca ai un an la dispozitie si daca in timpul asta mananci fizica, mate (felul 1, ok?) si info pe paine, eu zic ca te descurci si la facultate.
Posibilitati de angajare: nu-s bine informat aici, dar as zice ca orice job ce tine de calculator si de ceea ce se afla in calculator (ex: inginer software (aka coder) sau inginer hardware (proiectant de circuite/procesoare)).
Salut! Sunt in clasa a 12-a la mate-info si as dori sa merg la Automatica si Calculatoare. Problema mea e informatica, nu prea am facut in liceu. La mate si fizica nu am probleme, dar informatica ma bate pe ganduri. Eu sut pasionat mai mult de hardware si as dori sa aprofundez asta, dar nu m-ar deranja sa invat si programare, doar ca vreau sa fac fata, fiind la un nivel destul de slab in momentul asta. La ce imi recomanzi sa dau, automatica sau calculatoare?
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereDificil de spus: ceva hardware cred ca se invata si la CTI si la IS; pana in anul 2 cred ca mai bine la CTI (daca e sa consider materii gen Introducere in Informatica, IOCLA, Calculatoare Numerice 1 si faptul ca IS a luat-o pe aratura cu teoria sistemelor). Dar la CTI faci in general programare - la IS se face mai putina dar tot exista. Nu stiu daca in anul 3 se mentine acelasi ritm.
Concluzia: ceva "informatica" faci oriunde - si la automatica si la calculatoare. Totusi mai ai 1 an si daca in timpul asta poti sa inveti notiunile de informatica din liceu, as zice ca e mai ok CTI. Practic info se incepe de la 0 - se poate invata in timpul facultatii, dar greut; e bine sa ai deja putina dexteritate pe partea de coding, lucrul cu functii recursive si cu pointeri nu se deprinde, de obicei, dupa doar 1-2 cursuri.
Poti risca sa mergi la CTI fara sa stii info; daca faci temele bine, inveti cursurile si mai studiezi in plus, ai sanse sa te descurci; desi vor urma prin anul 2 niste materii mai...dure - care cer putina experienta. Worst case: capeti cateva restante si strici din vacanta de vara.
Cam atat: nu pot sa-ti spun direct "du-te la IS/CTI"; mergi unde se studiaza ce-ti place si incearca sa te adaptezi - cel putin eu asa as face.
Mersi de sfat. O sa incerc sa invat bazele si sper sa ma descurc. :D
ȘtergereBuna! Ai putea preciza care este mai buna din punct de vedere al ratei de angajare, CTI sau IS?
RăspundețiȘtergereBuna,
ȘtergereN-am stat sa fac statisticile; intuitiv as raspunde 'CTI' bazandu-ma pe faptul ca lucrurile invatate la IS nu-s asa cautate (cel putin in Romania). Totusi asta n-o sa insemne ca persoane de la IS nu pot aplica la joburi de calculatoristi - numai ca asta implica ceva pregatire suplimentara din partea lor.
Salut! Sunt la stiinte ale naturii in clasa a 12-a si acum m-am trezit(ca na..) ca nu mai vreau sa merg pe medicina. Mult de munca, multi ani si nu o iubesc atat de mult incat sa invat atat. Mi s-a parut tentanta programarea, am facut-o in clasa a 9-a si a 10-a putin(scriere/citire, niste web design) si voiam sa te intreb daca in 4 luni de pregatire se poate recupera suficient? Vreau sa merg pe automatica si calculatoare, sa invat programare si softuri. Matematica sunt foarte bun, am facut foarte multe variante de mate-info, cat si exercitii lungi de 1-2 ore cu doamna profesoara si sunt "intelegatoare" exercitiile. Asta e esential : daca pot recupera informatica necesara. Bacul am inteles ca-l pot da la matematica romana si biologie sau alta materie de profil ca nu prea conteaza si examenul de admitere se da la mate(vreau la Cluj in principiu).
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereUn mic disclaimer: blogul asta se refera la automatica din Bucuresti (am inteles ca vrei la Cluj, nu stiu daca se aplica tot ce e p-aici).
Cat despre intrebare...e oarecum greu de raspuns deoarece informatica nu mi se pare o materie pe care o inveti citind (deci e greu sa-i aloci un numar fix de zile de studiu). Intr-adevar, partea tehnica (functii, structuri, scrieri, citiri, etc.) se gaseste pe net sau prin carti - ideea e sa poti recupera "algoritmica": asta inseamna sa poti elabora solutii pentru probleme (gen alea de bac) bazandu-te pe logica si pe algoritmii stiuti. Asta se face prin exercitiu...si aici depinde de tine cat timp iti ia sa capeti dexteritate. Eu as zice ca 4 luni ajung daca te tii de treaba si prinzi repede (ca sa-ti faci o idee: o materie la facultate se invata de la 0 tot in ~4 luni).
Si... un sfat de final: automatica nu pune accentul doar pe programare si software; nu-i o optiune grozava daca vrei doar programare si atat. (vezi orarul - e destul de important sa-ti placa ceea ce vei invata).
Bună,
RăspundețiȘtergereAs vrea sa știu ce șanse am sa mă descurc la cti dacă am făcut pascal 3 ani de liceu și abia în ultimul an am făcut ceva c++ ? Am fost destul de serios la info dar oare ce șanse am sa fac fata .
Mulțumesc
Hah, la mine au fost 4 ani de Pascal in liceu :))
ȘtergereTotusi, daca stai bine pe partea de informatica (algoritmica & logica), n-ar trebui sa-ti faci griji din cauza sintaxei - se invata destul de usor iar prima materie de programare din facultate se ocupa special de treaba asta.
Mai important e sa te obisnuiesti repede cu limbajele de programare. Ca sa intelegi mai bine, uite un exemplu: exista prin anul 2 o materie la care trebuie sa inveti 3 limbaje diferite (noi) intr-un singur semestru (Haskell, Scheme, Prolog -- google if you dare) - asa ca tranzitia Pascal->C n-ar trebui sa puna mari dificultati.
In general la CTI au probleme cei care n-au prea facut informatica si se incurca in propriile idei sau implementari.
Bafta!
Mulțumesc de răspuns.
RăspundețiȘtergereAs vrea sa știu dacă e o varianta buna alegerea automaticii în în cazul în care nu intru la CTI (eu sper ca da ), ma ajuta cunoștințele de aici la viitorul job , sunt căutați absolvenții de automatica si cam ce în ce domenii lucrează cei care termina IS.
Am cunoștințe f solide de fizica ,mate și info (pascal ) îmi doresc sa intru la cti dar vreau sa știu și ce variante mai am.
Ehm...depinde. Multi treceau IS ca o a 2-a optiune in ideea ca se vor putea muta pe urma la CTI, in caz ca nu reusesc din prima. Din ce stiu nu mai tine de anul asta.
ȘtergereTotusi e ok si IS-ul, numai ca nu-i tocmai bine sa te astepti ca orice lucru invatat la facultate sa-ti foloseasca la job (chestia asta se aplica si la CTI, o groaza de notiuni se invata doar fiindca se cer la examen si sunt uitate in urmatoarele zile/luni).
Legat de domeniile de munca: cred ca sunt cam aceleasi; nu stiu sa existe joburi separate pt IS si CTI. Cei mai multi ajung tot la scris cod (sau proiectat/testat cipuri, dar si asta tot cu cod). Intr-un fel aici au un avantaj cei de la CTI deoarece fac mai multe materii de programare si sunt "obisnuiti" cu partea asta - nu e un factor esential oricum, pana la urma cel mai mult conteaza CV-ul, interviul si parerea angajatorului despre tine.
Ca idee, cei pe care-i mai stiu de la IS au joburi ce implica programare si hardware.
Buna ! intru acum in clasa a 12a si ar fi cazul sa ma hotarasc la ce facultate vreau sa merg. Sunt pe mate-info. Initial am vrut la Automatica la Poli,dar mi-am dat seama ca nu imi place si nu pot sa invat fizica asa ca m-am orientat spre Universitate. Daca merg la CTI ce ies mai exact dupa? Ar fi mai ok CTI sau Informatica ?
RăspundețiȘtergereBuna,
ȘtergereUhm...not really my topic but...Informatica de la Unibuc pare axata pe partea de coding & algoritmica; CTI pe de alta parte parca includea si niste materii mai ingineresti (gen electrotehnica & electronica).
Anyway, pt CTI se ofera diploma de inginer - dar n-am idee daca au rezolvat cu acreditarile.
Mai ok...chiar nu stiu sa zic; ideal ar fi sa intrebi pe cineva care face/a facut universitatea si cunoaste cele 2 directii "din interior".
Salut . Sunt in ultimul an de liceu si optiunea mea dupa ce termin ar fi ingineria sistemelor . Ideea e ca sunt la stiinte, informatica nu am mai facut de un an , din cate am inteles nu e nevoie de multa programare la inginerie dar cred ca ar fi ok sa am habar de ceva pe cand incep anul , oare imi poti recomanda vreo metoda sa invat cat de cat o parte din programarea in code blocks singura?
RăspundețiȘtergereSalutare,
ȘtergereSi pe la IS se face niste coding (si nu numai C; dai si de alte minuni gen...matlab); personal, cred ca e mai bine sa te obisnuiesti cu logica din spatele programarii iar sintaxa vei ajunge sa o memorezi in timp.
As zice ca o optiune relativ ok ar fi sa alegi probleme de info de pe net, in functie de ce capitol de intereseaza (hint: http://info.mcip.ro/ ) si sa incerci sa scrii de capul tau rezolvarile - eventual te uiti pe solutii unde nu te prinzi. Probabil suna cam...meh...dar nu cred ca exista scurtaturi aici iar metoda bazata doar pe citit de obicei nu tine - cumva trebuie sa faci acele mici greseli si sa faci niste debugging la cod ca sa intelegi pe deplin conceptele si sa capeti acea dexteritate.
* partile mai de algoritmica (greedy, dinamica, divide et impera, etc.) s-ar putea sa nu se ceara la IS... cred la pe poti omite; dar de grafuri, arbori, liste si tot felul de structuri tot o sa dai.
Legat de teorie... cred ca e mai bine s-o cauti pe net sau s-o inveti din manual.
Ca idee, gasesti aici (https://ocw.cs.pub.ro/courses/programare/cursuri/sylabus) ce se cere la programare (CTI) in primul semestru; si la IS e tot cam asa. Tot p-acolo gasesti si niste laboratoare cu niste explicatii - if that helps.
bafta acolo && beware the math :))
Salut Apex(nice nickname tbh). Eu intru in clasa a12a din toamna si vreau sa te intreb daca ai timp liber la facultate.(cand spun de timp liber ma refer la timp de stat pe pc: stii tu,dota&wow.) Din ce am vazut temele nu sunt foarte grele(maybe) iar materia la aprox. toate cursurile e ok de parcurs daca esti (kinda) serios. Salut si succes in anu'4 cred? :D
RăspundețiȘtergereSalutare,
ȘtergereMersi, mersi :))
E destul de subiectiva toata treaba cu timpul liber. In principiu, din timpul total scazi cursurile, laboratoarele, cateva ferestre incomode maybe, cat aloci pt teme, cat aloci pt invatat (y'know...teste) si vezi ce ramane.
Luand de exemplu anul 3, sem 1 (14 saptamani) si considerand cazul in care tintesti pt media 10: au existat 2 teme la retele locale, 2 teme la limbaje formale, 4 teme la grafica, 3 teme la algoritmi paraleli & distribuiti si 1-2 la calculatoare numerice 2 (de fapt 3-4 dar se fac in echipe de cate 2) si niste proiecte la economie. Zicem ca o tema poate sa ia intre 5 si 20 ore (depinde si de dificultate dar si de cat de ok scrii codul si cat stai la debugging). Pe langa astea mai sunt 5 cursuri de cate 3 ore + laboratoarele aferente => 25 de ore pe saptamana se cam pierd. La astea se adauga cursul de economie tinut o data la 2 saptamani (2 ore) + seminarul. 2 cursuri din lista de mai sus aveau teste de prezenta din materia predata -> probabil vrei sa aloci putin timp ca sa citesti astea de acasa. Ah...si sa citesti anumite laboratoare de acasa pt ca-s absurde si nu se pot face in 2 ore. Plus timpul de invatat pt colocvii si partiale acolo unde exista. Asta cred ca e worst case.
Fireste ca exista si varianta in care poti sa nu faci toate temele (iar cele pe care le faci, le rezolvi la comun deci mai repede) si sa nu prea dai pe la cursuri/laboratoare + nu citesti nimic de acasa -> incerci sa ai punctaj pe parcurs cat sa intri in examen si te rogi pt sfantul 5. Evident cei care procedeaza asa au mai mult timp liber.
Multi probabil se vor afla undeva intre cele 2 extreme.
Personal, am preferat sa nu ma apuc de gaming in timpul facultatii pt ca sunt susceptibil la astfel de... dependente :)). Desi e destul de posibil sa poti strecura 1-2 raiduri in WoW pe saptamana sau sa joci cateva meciuri de Dota dar cred ca e la fel de usor sa incepi sa amani teme invocand motivul asta - and that might be a problem.
Si...da, aproape termin anul 4 - destul de lejer as zice.
Anyway, bafta si tie in a 12-a, la bac si la admitere.
Salut din nou Apex. Am si o intrebare. Profesorul meu de info mi-a recomandat mie si mai multor colegi care vor sa mearge pe programare sa mergem la Iasi decat la Bucuresti.(la UAIC info) Tu ce crezi?(ma refer despre Iasi) . Thx! Gl at exams.
ȘtergereSalut,
ȘtergereAbia acum am apucat sa raspund - da vina pe examene.
Am auzit lucruri destul de bune si de Info@UAIC dar chiar nu cunosc pe nimeni de acolo ca sa pot sa compar. Fiind din Bucuresti, mie mi-a zis profa de info sa dau la Automatica - initial ma interesa Unibuc (nush daca te ajuta cu ceva asta). Dar nu m-am interesat si de alte facultati iar in clasamente se fac comparatii strict din punct de vedere al activitatii in cercetare.
In general, daca te intereseaza doar partea de programare probabil e mai ok UAIC fiindca scapi de niste electronici/electrotehnici/fizici si de niste matematici jegoase cu sisteme si semnale => posibil mai mult timp liber si o experienta mai faina. Daca te intereseaza ingineria atunci Automatica (desi, daca jobul vizat de tine nu implica hardware sau ceva mai low-level, o sa vezi ca multe notiuni le inveti doar pt examen).
In concluzie... chiar nu prea am idee cum sa le compar fiindca pur si simplu n-am intalnit oameni de la facultatea din Iasi ca sa aud si parerile lor. Sorry :/
Mersi mult de raspuns Apex.(nu conteaza cand il pui, eu urmaresc blogul constant ;) ). Succes acolo :D .
ȘtergereSalut, am o intrebare mai ciudata: Cam cate ore sunt in programa de anul I la facultate: aproximativul aproximativului. Adica cate ore insumate sunt in principiu programate pentru anul I?
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereRaspund cu o oarecare intarziere din cauza ca s-au adunat cateva lucruri la final de an.
Pt anul #1, semestrul #1 sunt cam urmatoarele materii: USO (2 ore curs + 2 ore laborator), PL (3 + 2), PC (2 + 2), Mate1 (3 + 2), Mate2 (3 + 2), Engleza (2), Optional obligatoriu (2 + 2), Sport (2) si o materie mai de uman (am avut Logica) (2 + 2) - desi ultimele 3 se fac la 2 saptamani. In medie vin cam 30 de ore pe saptamana. Pe semestrul 2: MN (3 + 2), SD (3 + 2), Fizica (2 + 2), ELTH (3 + 2), Mate3 (3 + 2), alt optional obligatoriu (2 + 2), Engleza (2) si iar Sport (2) - ultimele 3 sunt la 2 saptamani. daca nu gresesc, ies 28 de ore pe saptamana.
Intr-un semestru sunt cam 14 saptamani de cursuri deci... 14*2*29 probabil e raspunsul pe care-l cauti :))
* denumirile complete ale materiilor se gasesc prin articolele alea scrise in anul 1/2/3 etc.
Buna!
RăspundețiȘtergereSunt in clasa a 12 a si vreau sa dau admiterea la automatica la cti.
Am o nelamurire insa, in cadrul facultatii de politehinca sa gasesc la subiecte admitere 2 feluri de fizica ... F2 si f1 dintre care f2 este mult mai grea De care fizica se da la admitere? F1 sau f2? Multumesc anticipat
Salut! Sunt clasa a 12-a si as vrea sa dau la poli AC. Faza e urmatoarea: la matematica ma descurc bine, cu fizica nu prea ma impac, mi se pare destul de complicata, iar la informatica ma descurc bine pe hardware, in schimb software abia-abia. Unde ar fi ideal sa merg: CTI sau IS?
RăspundețiȘtergereSalut,
ȘtergereFizica d-aia naspa faci la ambele. La IS ai ceva mai multa mate iar la CTI mai multe lucruri IT related (software + hardware). Daca nu te impaci deloc cu programarea (algoritmica, structuri de date, etc.) si n-ai chef sa inveti astea la facultate... atunci IS. Totusi cred ca ideal e sa faci ce te pasioneaza pe tine: vor fi 4 ani pana la urma iar ce stii din liceu n-o sa te mai ajute atat de mult dupa primul an. In general pe la jumatatea anului 2 cam toata lumea dintr-un departament e la acelasi nivel (din punct de vedere al materiei predate) si de aici incolo va incepe sa conteze doar cat de mult se apropie profilul departamentului respectiv de lista de interese a fiecarui student (cred ca nimic nu-i mai rau decat sa inveti pt o materie care pur si simplu nu te intereseaza).
Anyway, sper ca te-am lamurit cat de cat :))
Bafta!
Salut, am terminat stiinte si am facut mate m2-m1 (la stiinte se face peste m2 care e pt economic + am avut culegeri de m1 si profa ne-a mai facut si capitole de m1...). Fizica stiu destul de bine ce e la admitere, prob ar fi ca nu stiu asa de bine curent alternativ (care nu e la admitere dar am auzit ca se face prin facultate...). Info am facut doar a 9-a si a 10-a pana inainte de Matrici: am facut vectori, cautarile, sortarea, citirea din fisier etc Crezi ca m-as descurca la cti?
RăspundețiȘtergereSalut! Ce parere ai de ETTI? E mai greu/ușor decat ACS? Pe ce se insistă acolo?
RăspundețiȘtergereSalut !
RăspundețiȘtergereSunt clasa a 11-a si inca nu m-am decis la ce facultate sa ma înscriu. M-am gândit la Automatică sau Telecomunicații, însă nu știu sigur ce pot iesi dupa ce voi termina una din aceste facultăți si la ce ma ajuta fiecare. Eu sunt la profilul real mate-info intensiv info, insa la info nu sunt un as si imi este cam frica de ea in facultate, insa la fizica si matematica ma descurc destul de bine. Asa ca daca ma poti ajuta cu un sfat si cu cate o informație in legatura cu cele două facultăți menționate anterior mi-ar fi de mare ajutor. 😀
Salut! Este vreo diferența la diploma de absolvire dintre cele doua facultăți? Sau ambele îți oferă aceeași specializare?
RăspundețiȘtergereOri articolul pe care l-ai acris e un SF esuat, ori nu stiu ce sa zic, nasol AC-ul in 2015. "La IS veti face chimie"... Stop it, get some help. Cat despre diferentele enumerate (din nou, nu stiu cum era prin 2015) dar ai exact aceleasi materii si la IS si la CTI in primii 2 ani. Din anul 3 decizi pe ce vrei sa te specializezi: hardware sau software. De asemenea, in prezent, CTI=IS in sensul ca nu e nicio facultate mai buna ca cealalta. Acum depinde cat de mult ai tocit pentru examenul de admitere, care si-asa, personal, mi se pare un cesspool. E adevarat ca la CTI sunt medii mai mari, dar e bine sa nu intre nimanui in cap ca asta inseamna ca CTI>IS.
RăspundețiȘtergereDar chiar este chimie in programul IS, in anul I, nu e SF. Materiile nu par nici ele identice, ...
ȘtergereSalut, ma mir daca ai mai raspunde, dar imi incerc norocul :). Deci, sunt in clasa a X-a la Stinte Ale Naturii (Tot profil real, asemanator cu Mate-Info, dar ca noi facem M2 si doar o ora de informatica pe saptamana). Cu matematica ma descurc, iar la informatica invat sa programez momentan in Pascal, dar v-oi incepe sa studiez pe cont propriu C++. De fizica nu prea mi-a pasat, dar ma descurc si daca e cazul ma apuc sa invat calumea. Crezi ca pot sa ajung la CTI cu efort si cu meditatii ? Daca da, ce carti imi recomanzi pentru examenele de admitere pentru Matematica si fizica?
RăspundețiȘtergere