17 aug. 2016

Calculatoare: Anul 2 Semestrul 1


Now... gather round younglings... and I shall tell you words of wisdom, for I have witnessed the dark ages...
So...hear me out, as this year is long and full of terrors...

Bineeee, anul 2...semestrul 1; sa vedem...sesiunea e mai ok decat cele din anul 1, nu prea exista partiale... dar e mai dificil pe parcurs (ceva mai multe teme); din ce am observat numarul de teme atinge un maxim spre finalul lui decembrie. Intr-un fel e bine ca din temele alea se invata cel mai mult.

// Cititi cu atentie si nu lesinati inca, semestrul 2 e ala misto  :))


1. POO (Programare Orientata pe Obiecte)

Curs: Mihai Dascalu
Laborator: Stefan Ruseti

Materie super - desi nu se limiteaza doar la principiile de POO ci mai degraba acopera cam tot ce tine de Java. Incepe cu lucruri basic si ajunge pe la genericitate, polimorfisme, design patterns si ceva de threading.

Vestea buna: no pointers.

Profu' e de treaba, se vede ca incearca sa faca un curs cat mai interesant - uneori chiar aduce invitati (IBM & co). Dilema era ca incepea la 16 si tinea 3 ore...fiind precedat de alt curs. Am considerat ca absenta mea nu va fi resimtita. A facut prezenta de vreo 2 ori si a dat niste puncte pentru asta...

Temele: vreo 3 - nu-s foarte grele (ultima poate ceva mai lunga), iar de cele mai multe ori se fac pe un schelet dat; problema e ca nu-s clare; dureaza pana sa te prinzi exact ce a vrut sa zica responsabilul de tema, sau la ce implementare se asteapta.

Examenul e sub forma de grila (30 de intrebari gen cele de interviu - cu mici capcane) + o problema in care trebuie mentionate 3 design patterns care se potrivesc (o scurta descriere a modului de implementare). O sa vedeti, nu-i unul din examenele la care sa va ganditi ca picati.



2. IOCLA (Introducere in Organizarea Calculatoarelor si Limbaje de Asamblare) 

Curs: Valentin Lungu
Laborator: Dan Novischi

Chiul masiv la curs - spre final abia daca eram 15-20.  N-am prins teme la materia asta... cu exceptia uneia data de laborant care, surprinzator, s-a suprapus cu alte 6 de la alte materii...s-a dus vacanta mea de iarna :/

Singura materie din semestrul 1 care implica si un partial: dat din ce se face la curs, adica...teorie. Pe scurt, toceala ca sa invatati schemele lui '186, '286, etc. (astea-s procesoare, ok?) si cate ceva despre paginarea si segmentarea memoriei, calculul adresei in mod real si mod protejat (tabele de descriptori), benzi de asamblare, formatul intructiunilor...

Examenul final consta in rezolvarea a 2 probleme in limbaj de asamblare (una cu proceduri, una fara): problemele au grade de dificultate diferite si se aleg dintr-o multime M de bilete. Chestie de noroc, daca nimeresti 2 probleme grele e nasol, nu le termini.

Laboratorul: nu e foarte dificil - asistentul e ok; a stat sa ne explice laboratorul + cum se aplica ceva notiuni de TS la robotica + ceva sfaturi legate de pub-urile din regie :P 

 
Din ce am inteles urmeaza sa se modifice cat de cat cursul asta, deci sanse mari sa nu fie 100% valide infomatiile anterioare.





3. TS (Teoria Sistemelor)

Curs: Sever Serban ("Nu așea...")
Seminar: Raluca Popescu ?



 




Woah...Asta e unul dintre cursurile alea la care nu prea treci daca inveti cu o zi inainte de examen - si totusi exista riscul sa pici chiar daca te-ai apucat de invatat cu o saptamana inainte.

Practic e de invatat o carte, luata de la prof cu 50 de lei. Nu faceti prostia sa cumparati cartea de la studenti din anii mai mari (e soulbound,ok ?). Aflati voi detaliile la primul curs.

Profu': un individ compact, aproape fara gat, rosu la fata, mereu la costum, mereu incruntat si nervos; profesorul ideal; principalul furnizor de morcovi.


La curs: se scrie in continuu timp de 3 ore si se face prezenta; pare sa urmeze cartea, uneori da si niste exemple in plus. De multe ori nu intelegeam ce se preda iar in momentul ala mai zicea proful: "aveti rabdare, o sa explic..." (a se citi cu accentul corespunzator). Mai scria 2 table...still nothing :/


Mai exact, ce se face aici ? se studiaza daca un sistem caracterizat prin niste parametri este stabil sau nu. Adica mate.

De mentionat, nu stati in zonele in care se vorbeste... a scazut 1 punct la un grup de 10-15 studenti pe motivul asta.

Ah...si nu intarziati =))

 
Seminarul: aici e interesant; vreo 2 grupe au norocul (depinde din ce punct de vedere privesti) sa nu faca seminarul cu proful. Principalul beneficiu e dat de notele mai mari pe parcurs si mai putine tipete; dezavantajul e ca nu se explica grozav si exista sansa ca unele probleme sa contina greseli in rezolvare...

Cum se desfasoara seminarul ? Un student ales random se scoate la tabla si el...cumva...trebuie sa stie sa rezolve problema data, pe baza teoriei de la curs. Seminarista doar supravegheaza si mai corecteaza din cand in cand.

Daca vreti nota buna, e recomandat sa iesiti la tabla de buna voie pe la primele seminarii si sa stiti rezolvarile de dinainte - primele probleme sunt usoare, doar inmultiti niste matrice, aplicati o formula sau niste transformate. Daca ajungeti sa auziti obscenitati gen "hodograf", "Nyquist" sau "Bode" si voi n-ati iesit la tabla...ati dat de dracu'.


Exista 2 teme: tehnic vorbind sunt 3 (una fiind de la seminar, dar aia e prea scurta ca sa fie luata in calcul). Anyway, 2 teme relativ lungi pe care le corecteaza profu' - exercitiile sunt similare dar coeficientii unor ecuatii sunt adaptati dupa numarul vostru din grupa. Daca stiti ca scrieti urat, e recomandat sa le faceti la calculator (word / latex / etc).


Examenul:

 




Serios acum... 3 teorii, 2 probleme - nu prea stii ce subiect pica si nici cum se da punctajul pe ele.
La citirea notelor, profu': "patru, patru...paatru...sase? *sigh*".


Update: bad news - din ce am auzit dl. Sever Serban ar fi decedat (rip) undeva dupa sesiunea de restante => ceea ce gasiti aici nu mai este in intregime valid; am lasat totusi articolul ca sa aveti o idee cum a fost cursul.

 




4. EEA (Elemente de Electronica Analogica)

Curs: Adrian Surpateanu
Seminar: Adrian Surpateanu
Laborator: Sorana Rapiteanu




"Domnilor...sa va spun o anecdota..."

Si asa a fost. Curs cu muulte anecdote, predat de pe niste pdf-uri. Totusi e acceptabil, n-am idee de ce se plange lumea; adica...un 8 se ia relativ usor, 10 se ia foarte greu...dar lumea vrea 10 luat usor and that's not going to happen.

Ce se face la curs ? In mare parte....se sesizeaza. Sesizezi ca profu' vorbeste despre altceva, sesizezi ca banca nu-i la fel de comoda ca patul de acasa (cursul e la 8 dimineata btw), sesizezi ca bateria telefonului tinde la 0 si isi atinge in cele din urma limita, sesizezi ca numarul de studenti scade liniar pana la o limita inferioara, sesizezi ca n-ai inteles nimic din cursul asta, sesizezi ce greseala ai facut, sesizezi ca au trecut abia 10 minute...si dupa urmeaza TS-ul :))

V-ati prins, cursul se poate omite - dar daca n-aveti somn, e oarecum interesant ce se discuta acolo; adica...profu' pare sa stie ca nu intentionam sa ne facem electronisti si pare vorbeasca si despre aplicatii practice: un fel de HowStuffWorks, narat de Surpi. Ma rog...mie mi s-a parut interesant...poate-s eu sarit. In rest...se discuta de tot felul de filtre, oscilatoare, amplificatoare operationale, structuri cu tranzistoare, etc.

Seminarul...tot cu profu', dar aici se rezolva probleme (ma rog, el le rezolva.. stergand cu buretele parti din schema si calculand direct); Nu mai tin minte daca e cu prezenta, dar genul asta de probleme pica la examen deci e oarecum bine sa mai treceti p-acolo. Se mai da si un test pe la ultimul seminar - la alegere un tip de problema.

Laboratorul: not bad, asistenta e chiar ok; se da o placuta + un indrumar, trebuie legate niste fire, cat de greu poa' sa fie ? Obiectivul: de determinat tensiuni / intensitati / rezistente, de observat semnalele de iesire...etc. Partea mai naspa e ca trebuie facut referat...ah...si colocviul (practic + teoretic)... :D

Teme: da, vreo 2; una de calculat tensiuni si intensitati pe un circuit cu tranzistoare bipolare (scheme separate pt fiecare) + inca niste subpuncte pe care nu le mai stiu... si una de simulat un circuit dat (pe calculator)



Examenul: momentul ala cand toata lumea cere voie la baie din 5 in 5 minute...; anyway, 3 teorii, 2 probleme. Conditia de trecere era parca 3/5 subiecte rezolvate de nota 5; tehnica studentului: rezolva cele 2 probleme (ca alea din seminar) + subiectul de teorie din filtre (pica un tip de filtru...trebuie facuta demonstratia, eventual desene, etc.). Cele 2 teorii ramase fac diferenta de nota, dar sunt relativ dificile - si sunt multe subiecte posibile.



5. AA (Analiza Algoritmilor)

Curs: Matei Popovici
Seminar: Vlad-Andrei Ursu

  

"O observatie pertinenta, de bun simt."

Ok, this sh#t. Cursul pare sa aiba 3 parti: una de masini turing + decidabilitate, una de complexitati si una de tipuri de date abstracte (TDA-uri). 

Prima parte: multa teorie - masina turing nu pare sa aiba mare aplicatie practica iar partea de decidabilitate e un fel de invartire in jurul cozii - demonstrezi ca stii sa rezolvi probleme grele daca stii sa rezolvi probleme si mai grele. Makes sense - o sa iubiti subiectele astea, credeti-ma :))

A 2-a parte: ceva mai utila; invatati sa aproximati complexitatea unui cod prin 3 metode diferite. Merge.

Partea a 3-a: un fel de introducere in limbaje functionale (ce se face pe semestrul 2). Nu prea m-a fascinat.


In rest...6 teste date la seminar, alte ~3 teste surpriza pe la curs (probabil au fost mai multe...ragequitted si n-am mai mers) si 4 teme (2 de coding, 2 de demonstrat pe foaie - alea cu demonstratii se fac in echipe de 2).

Profu': maare grija la prof; e genul care cam face experimente (cu examenul, restanta, structura materiei, pastrarea punctajului) de la an la an; spune ceva, pe urma se razgandeste si schimba - in timpul anului.

Seminar: de aici am inteles cam cel mai bine materia asta - depinde mult de asistent - poti ajunge sa faci seminarul tot cu Matei; punctajul se da pe prezente.

Examenul: e irelevant sa scriu asta, il tot schimba. A fost structurat in 2 parti: prima, o grila pe care daca n-o luai picai examenul, daca o luai si greseai mai mult de 3  exercitii (parca) trebuia sa mai dai si a 2-a parte (cu teorie). Singura materie la care am auzit ca, anul asta, restanta a fost mai grea ca examenul.

O materie care mi s-a parut ca necesita prea mult timp/efort daca e sa ma raportez la aplicabilitatea notiunilor invatate.




6. FCT (Filosofia Culturii Tehnice)

Referate din cartile luate de la biblioteca.


7. English



 8. Optionale

 Jk, nu exista optionale semestrul asta; dar exista mate4 pt doritori: cu masini Turing. Si Sularia. [vezi mate 2, anul 1]



Cam atat cu primul semestru - o sa-mi fac eu curaj sa scriu si despre al 2-lea, chiar daca trebuie sa retraiesc niste traume. Surprinzator, articolele astea par sa prinda la public, o sa scot o carte pt voi :))