Un semestru destul de matematic ce se ridica la standardele facultatii de automatica si calculatoare, atat prin orar cat si prin toceala; o perioada dificila, epuizanta ce a facut destule victime si a convins multi aliati sa dezerteze si sa se alature inamicului (*cough* ASE *cough*).
Va recomand sa va faceti comozi daca vreti sa parcurgeti acest articol... e destul de citit.
Lista de materii (ordinea n-are nicio relevanta):
1. ELTH (Electrotehnica)
- Curs: Mihai Iordache
- Seminar: Dragos Niculae
Daca mai tineti minte fizica din liceu, partea de electricitate, va puteti face o idee cam ce se intampla p-aici. Traditionalul circuit RLC la care se mai adauga niste notiuni astfel incat materia sa nu para chiar asa simpla. Ah...si niste notiuni din teoria campului care nu se fac si la seminar.
Cursul tine 3 ore, se fac foi de prezenta pentru fiecare grupa iar la final profu' citeste cateva nume de pe fiecare foaie ca sa se asigure ca nu e prea multa lume prezenta. Daca se gasesc absenti, se anuleaza foaia de prezenta pt toata grupa... In orice caz, prezentele de la curs nu conteaza foarte mult la nota, insa proful tine cont de ele la examenul final. Asta a fost primul profesor pe care aproape l-am convins sa renunte la curs prin absenteismul nostru - zicea ca daca nu suntem jumate nu mai tine ora.
Desi cursul nu e chiar grozav (multa materie iar pe langa asta o sa mai aflati si cate ceva din experientele de viata alte profului + cateva personalitati din domeniul elth-ului)... seminarul e destul de fain. Asistentul preda materia foarte bine si aproape de fiecare data plecam cu problemele intelese. Bine...exista sansa sa faceti seminarul chiar cu proful de curs...norocu' vostru.
Pe langa seminar, unde se fac probleme, mai exista laborator: aici se invata Spice - un program care simuleaza circuite electrice si calculeaza intensitati / tensiuni. Un fel de "programare", dar e util sa va verificati rezultatele obtinute.
Alta parte buna: nu exista partial, totusi se dau 2 teste pe parcursul semestrului, plus un colocviu la laborator (din Spice). Daca luati maxim si aveti prezente, puteti scapa de examen.
Examenul: destul de lung - 2 probleme gen cele de seminar; pe urma vreo...4 exercitii de teorie din ce s-a facut la curs. Dupa asta, in functie de dispozitia profului, puteti incasa intrebari eliminatorii din teorie (nu stii raspunsul la x intrebari din y => restanta) - una din intrebari: "care-i numele meu?".
2. SD (Structuri de date)
- Curs: Irina Mocanu
- Seminar: CG
"Deci, practic..." (o sa auziti chestia asta destul de des la SD)
Multimi, liste, stive, cozi, tabele de hash, arbori, grafuri - toate implementate intr-un mod cat mai generic (void * in C). Partea dificila aici e legata de functionalitate: mai tot se face cu alocare dinamica de memorie si cu o groaza de pointeri => stai 5 minute sa scrii sursa, jumate de ora sa vezi de ce da segmentation fault.
La curs se scriu 40 de table de cod iar la laborator se fac exercitii folosind ce s-a facut la curs. Exercitiile se fac pe sursa profei (3-4 fisiere gata scrise) in care raman sa fie implementate functiile/structurile cerute la laborator.
Ce nu mi-a placut: modul de predare, coding style-ul profei (n-am putut sa-l sufar) plus faptul ca laboratorul implica o tema pregatitoare - adica niste exercitii de rezolvat acasa. Nu-s obligatorii, nu se puncteaza, dar exercitiile date la laborator depind mult de ce era in tema pregatitoare. Si...nu, nu e timp sa faci si tema pregatitoare in timpul laboratorului. Nu multa lume termina toate exercitiile date.
Pe langa laborator exista traditionalele teme(proiecte): se cere sa se implementeze nush ce, folosind stive / cozi / arbori. Spre deosebire de PC, aici se depuncteaza greselile facute la nivel de memorie: programul poate sa mearga bine, nu iei punctaj maxim daca ai vreun pointer mai rebel. Ce mi-a placut la teme e ca a explicat si aplicabilitatea lor in cadrul unor proiecte mai mari.
Daca diferenta dintre punctajul pe teme si punctajul in partial/laborator este destul de mare, va poate chema la final de semstru sa explicati codul scris de voi in teme...daca nu veniti sau nu-l stiti, nu-i de bine.
3. Matematica 3 (Statistica & probabilitati)
- Curs: Paul Flondor
- Seminar: Roxana Vidican
The return of Flondor.
Iarasi mate, iar integrale, iar ceata. Aceeasi regula ca la analiza: faceti cum faceti ca suma notelor (partial+final) sa fie peste 5.
Keywords: Transformarea Laplace, Transformarea Z, repartitii, densitati de probabilitate & multe alte trasnai.
Seminarul a fost ceva mai ok decat cele din semestrul anterior (hai sa vedem daca ghiciti de ce). Nu se face prezenta la curs si nu se dau puncte pt prezenta la seminar - tot punctajul se obtine din 2 examene.
4. Fizica
- Curs: Alexandrina Nenciu
- Seminar: Gabriela Tiriba
Cea mai malefica materie din anul 1. Curs saptamanal de 2 ore, o data la 2 saptamani se tine de 2 ori cursul (so even more physics for you guys :)) ) plus un laborator de alte 2 ore. Putini veneau la curs si mai putini intelegeau ceva de acolo.
Laboratorul se face in grupe de cate 3 studenti iar obiectivul este de a masura / determina diverse valori, in urma unor experimente. La final fiecare grupa avea sa dea foile cerute, cu valori, calcule, erori si eventual grafice, insotite de un referat. Fiecare student trebuia sa pregateasca un referat de 2 pagini inainte de laborator despre experimentul pe care urma sa-l desfasoare (ca sa se convinga profa ca avem habar ce-i p-acolo). Cine nu apuca sa masoare trebuia sa refaca laboratorul - deci astea se pot recupera - totusi va trebuie prezenta la toate ca sa intrati in examen.
Problema cea mai mare era insa materia: am facut fizica intr-un semestru cat n-am facut in 4 ani de liceu. Rezultatul: ditamai teancul de foi ce trebuiau invatate pentru examen... Bine, adevarul e ca in liceu ma jucam pe calculator cu colegu' de banca la ora de fizica, din simplul motiv ca profa nu prea tinea ora. Dar faza cu teancul de foi e adevarata. Serios.
La partial se dau niste probleme alese de profa (cred ca-s pe numere) iar la final se trag bilete (cu cate 3 probleme fiecare) si eventual intrebari. Ca sa luati partialul/finalul trebuie sa obtineti minim jumate din nota la fiecare. La final aveti posibilitatea sa schimbati biletul, daca nu va convine, insa pierdeti un punct din nota finala de fiecare data cand faceti asta.
// short note: partialul se poate da din nou in sesiune, inainte de examen - nu faceti prostia sa contati pe asta
// short note #2: de obicei se dau aceleasi bilete la fiecare grupa iar grupele dau in zile diferite. V-ati prins voi.
In afara de astea mai exista 2 teste date cu o saptamana inainte de partial/final si un colocviu de laborator (cu intrebari din experimentele facute). Inaintea fiecarui test e si un seminar, cam singura data cand se rezolva exercitii.
Warning! Doar pt fani fizica: mecanica relativista, termodinamica (entropii & stuff), fizica statistica si mai apoi fizica cuantica + niste optica (polarizarea undelor electromagentice, incidenta Brewster, ecuatia undei prin diverse medii, difractii de electroni, principiul microscopului electronic folosind inegalitati Heisenberg, oscilatoare armonice cuantice, gropi de potential, tunelari, ghiduri de unda, functii de unda cu Schrodinger, postulatele lui Bohr - lista continua, n-am destul loc sa scriu tot dar sper ca asta sa va satisfaca curiozitatea).
5. MN (Metode Numerice)
- Curs: Florin Pop
- Seminar: Bogdan Tiganoaia
Primul contact cu aceasta materie a fost la laborator (practic incepeam cu laboratorul) si toti eram nerabdatori sa aflam ce se invata aici. Stiam ca e ceva cu matlab...insa cursul era abia ziua urmatoare...ma gandeam ca stam si noi degeaba.
Cand am pus piciorul in sala am vazut calculatoare, mi-am zis ca o sa fie un laborator de coding, era perfect ! Eh si dupa am remarcat tabla umpluta cu integrale (norme) langa care statea un asistent destul de entuziasmat de materia predata si care ne explica de ce ne vom axa pe partea de exercitii si nu pe partea de cod. Mi-a ramas in minte replica asistentului la inceput: "o sa va fac probleme la seminar" - chestia asta a fost adevarata din orice punct de vedere ai fi privit-o :))
Las la imaginatia voastra expresia mea in momentul in care descoperisem ca mai aveam o materie de mate.
Anyway, laboratorul e doar 1 punct din nota finala...dar am incasat test la fiecare laborator. Se preda in ~ 30 de minute ce urma sa facem la curs in urmatoarea zi - iar pe urma, ca sa-l citez iar pe asistent:
"si acum sa va chinui. scoateti o foaie de hartie."
Nasoale testele, in special ca la ora aia creieru' meu era de obicei in stand-by.
Cursul e predat super, tot 3 ore, e relativ interesant deoarece profu' stie sa introduca noile notiuni prin exemple practice, din viata de zi cu zi. Mai urmau niste explicatii si niste demonstratii pentru formule si eventual niste cod...lucruri pe care o parte dintre noi le stiam deja de la laborator :))
Temeleee: constau in scrierea unor scripturi in matlab (octave) care sa rezolve niste probleme: una cu operatii pe matrice de dimensiuni mari, una cu vectori / valori proprii (mate 2, remember ?), una cu interpolari prin puncte cu diversi algoritmi (practic desene folosind functii) si ultima...ultima...de calculat ariile, volumul, masa, centrul de masa si centroidul de contur al unui avion - cu integrale ofc.
Ce e de mentionat e ca la unele exercitii se da mura-n gura: aplici o formula si e rezolvat, la altele trebuie sa descoperi tu o metoda de rezolvare.
6. Engleza
Stop! English time!
Se continua ce se facea in semestrul 1 - de data asta ora are loc saptamanal. Notele se dau pe prezenta + un proiect + teme (daca exista) + examen final. Ce-i drept cam trageam chiulu' de la astea.... si nu eram singurul :))
7. Optional
- Instrumente Informatice (II)
- Prelucrarea Informatiei (PI)
- Tehnici de Comunicare (TC)
- Fizica Computationala (FC)
Eu am mers la II pentru faptul ca avea in denumire cuvantul "informatice". N-a fost o alegere rea, profa e ok, se dau niste teme care se fac oricum la laborator, laboratoru' nici macar nu-i obligatoriu, nici cursul.
Nota se obtine din teme si dintr-un examen dat la final, inainte de sesiune cu subiecte banale (daca faceti temele nici nu trebuie sa invatati).
Ce se invata? LaTeX, Word, Excel, Powerpoint, putin HTML, XML si DTD. Daca stiti despre ce e vorba puteti sa chiuliti masiv, doar sa n-o dati in bara la examen - profa de obicei mai zice la cursuri "din asta va dau la examen".
Mai umbla zvonul ca si PI e destul de usoara, motiv pentru care multi o aleg => instinctul de turma, cam toata seria era la PI. Se face tot ceva cu matlab - nu stiu bine, asa ca nu comentez.
FC - pentru amatorii de senzatii tari - care considera ca nu se face suficienta fizica pe parcursul acestui semestru. Exista teme, exista laborator si exista curs.
TC - n-am nici cea mai vaga idee.
8. Sport
Tot asa, cu alte probe si inca un cros - daca ati mers la primul puteti sa-l omiteti pe asta.
9. Facultativ (Pedagogie)
Nope. Dar din ce am auzit nu merita efortul. Desi or sa fie niste persoane care sa zica: "nu ca da bine la CV" - but I'm a lazy one...
---------------------------------------------------------------
Asta a fost si semstrul 2 oameni buni. No me gusta. #neveragain. VACANTAAA !!