8 iul. 2015

Calculatoare: Anul 1, Semestrul 1

Ok, am zis ca revin in cateva zile cu un articol legat de materiile din semestrul 1...am mintit evident :/

Sa va spun sincer, am venit la facultatea asta cu gandul ca voi invata despre calculatoare si imi imaginam ca programul va fi mai lejer ca la liceu....











 ----------------------------------------------------------------

Revenind la ideea principala a acestui articol si anume materiile de pe semetrul 1....

Se fac 2 tipuri de materii: legate de calculator si legate de...mate. Aproape orice materie implica matematica.

In orice caz sunt suficiente cat sa va tina la facultate intre 2 si...11 ore (cu sau fara ferestre incluse - dap, pot exista ferestre de 2 ore... uneori de 4 ore).


Tot ce este aici este valid doar pt semestrul 1 - cu orarul in fata vine cam asa:

 
1. Matematica 1 (Analiza)
  • Curs: Paul Flondor
  • Seminar: Cristian Ghiu 
Nu mai stiu exact care profesor ne-a spus, in prima saptamana de facultate ca: "intotdeauna cererea de ingineri automatisti este mai mare decat numarul de absolventi". Ei bine, asta e una dintre materiile alea care au rolul de a mentine acel raport. Ce inseamna asta va dati singuri seama...

Analiza de facultate e...diferita fata de cea predata "la cresa" - si nu in sensul bun. Se fac cam toate tipurile de integrale (improprii, duble, triple, pe curbe, pe suprafete...) si tot felul de serii.

Cursul tine 3 ore, avand 2 pauze de 10 minute in care se preda destul de bine (dar de multe ori materia nu e inteleasa...) iar seminarul are de multe ori minim 2 ore - fara pauze.

Profesorul care tine seminarul e unic in felul lui, dar n-a trecut un seminar fara sa radem bine; nu scoate pe nimeni la tabla, rezolva singur tot dar explicatiile nu-s prea grozave.

 (disclaimer: poza e preluata de la studentii mai mari)


Bine de stiut: daca aveti seminar de la 18 la 20, cel mai probabil n-o sa plecati la 20:00; daca aveti seminar si dupa aveti curs sau orice altceva, veti intarzia oricum. Vorba profului acum: "care vreti puteti sa plecati" - totusi tineti minte ca el va corecteaza partialele...

One last note: nu intarziati la curs, nu puteti intra dupa profesor, ajungeti sa stati o ora afara - stiu ce vorbesc.

 
2. Matematica 2 (Algebra Liniara)
  • Curs: Mircea Sularia
  • Seminar: Cristian Ghiu (once again)

Ah da... cursul de mate 2...

Inca imi amintesc pe la al 3-lea curs de algebra, un student il intreaba pe profesor in mijlocul unei demonstratii: "domn profesor dar ce se face la materia asta ca nu inteleg". L-a tinut minte profu' pana la finalul semestrului pentru intrebarea aia.

Cursul e predat destul de prost - foarte multa teorie & demonstratii si foarte putine explicatii logice; dupa primele cursuri incepuse lumea sa lipseasca iar cei care veneau pentru prezenta (dap, se face prezenta la curs) se duceau in ultimele randuri si stateau pe telefon sau se uitau pe laptop la filme (sau jucau LoL). Putini stateau sa scrie ce preda proful - eu unul am stat sa notez, la final m-am uitat doar pe seminar.

Legat de seminar: aveti sansa sa faceti seminarul de algebra cu acelasi prof cu care faceti seminarul de analiza - this happens, you're doomed. Partea buna e ca mai reia la seminar materia de la curs si incearca sa o 'explice' pe intelesul nostru. Partea mai putin buna e ca nu intelegeam nimic...well... 

Si ca sa nu ramana un mister ce se face la materia asta: spatiile vectoriale, transformari liniare, diagonalizari, ortogonalizari & ortonormari de vectori si rezolvarea sistemelor de ecuatii, ecuatii diferentiale (Bernoulli, Riccati, etc.) + ceva din coduri; tot asa, curs de 3 ore, seminar de 2.


3. PC
  • Curs: Vlad Posea
  • Laborator: Eugen Vasilescu


#ifndef PC
#define PC "Programarea Calculatoarelor"

Primul curs normal din facultatea asta; materie explicata bine, cu exemple - totul tinut pe slideuri, slideurile ulterior publicate pe internet. Fara prezenta si cred ca tot veneau mai multi ca la mate 2. 
Cursul dureaza 2 ore, laboratorul alte 2 ore.

// mi-ar fi placut ca si SD-ul sa fie predat tot asa

Laboratorul cat se poate de ok: asistentul relua functiile de la curs daca era nevoie, dadea exemple si eventual primeam niste probleme de rezolvat in C pe care le verifica la final. De apreciat era ca voia sa ajute si avea rabdare cu cei care nu erau familiarizati cu C-ul; uneori statea "peste program" ca sa explice problemele de la laborator celor care nu le terminasera + o pregatire organizata inainte de examen.

Ce se invata la PC: in mare parte, materia de liceu, in ANSI C, adica... functii, vectori, matrice, pointeri, alocare dinamica, operatii cu fisiere, parametri dati din linia de comanda si ceva structuri.

Aici vor exista 3 teme, ultima din ele ceva mai practica cu prelucrari de poze - mai grea ca celelalte dar si mai interesanta.

Posibile probleme: materia predata intr-un ritm destul de alert




4. USO (Utilizarea Sistemlor de Operare)
  • Curs: Alexandru Herisanu
  • Laborator: Andrei Vasiliu

Nici pana acum n-am inteles de ce tocmai Linux, dar daca nu va plac pinguinii si ati ajuns la CB, veti avea viata grea.

Cursul e interesant, tinut tot pe proiector, tot cu slideuri, despre tot ceea ce inseamna Linux (comenzi, cum e incarcat sistemul de operare, grub, interfete de retea, ssh, partitionari, sisteme de fisiere etc), cate ceva despre Bash scripting, RegEx, GIT si parca si Makefile-uri. Predat binisor, dar... ar merge niste exemple (in terminal), nu doar prezentata informatia de pe slideuri. De mentionat, se dau 3 teste in timpul semestrului (0.5p fiecare) din anumite subiecte.


Laboratorul era unul destul de amuzant, mereu incepea cu: "ce ati mai facut la curs", apoi ni se explica cam intr-o ora ce aveam sa facem (cu exemple facute in terminal, afisate pe proiector) si primeam exercitiile. Singurele surse de inspiratie erau cursul (cine il avea:)) ), explicatiile de la inceputul orei, manualul de la Linux si Google - nu prea da asistentul indicii de rezolvare. Dupa fiecare exercitiu rezolvat primeam niste intrebari: "ce face aia, ce face asta?" - ca sa fie sigur ca nu luam cu copy-paste.

Ocazional mai incasam niste exercitii bonus: "domnule <numele meu aici>, cum se selecteaza primele 5 linii in VIM". Eram cam singurul weirdo care prefera vim in defavoarea unui program mult mai simplu...asta m-a costat mult. 

Anyway laborantul e de treaba, stie de gluma si explica totul bine, plus ca a tinut o pregatire pentru examen in afara laboratorului (n-au fost prea multi doritori, but worth it).

 O sa mai existe o carte de USO (pdf gratis pe net, dar e destul de stufoasa), pe care profesorul o sa aiba pretentia sa o cititi si o parte din ea e inclusa in examen. De fapt...o parte din examen e teoretic (grila franceza cu chestii din cartea aia) si o parte e practic (pe calculator). Am reusit sa iau o nota onorabila la examen si fara sa citesc acel compendiu de uso - daca stiti cam ce se intampla prin calculator nu e foarte dificil.

Vor exista teme (4 parca) care se fac pe o masina virtuala data de ei, ce contine un utilitar cu care trimiteti ce ati rezolvat (un fel de keylogger care uploadeaza niste fisiere pe un site si intoarce un hash). Nu va grabiti sa instalati distributia preferata de Linux pentru ca va trebui instalata si versiunea lor.

Ah da...si de preferat e sa nu copiati temele, daca suneti prinsi vi le anuleaza pe toate.

Legat de examen: trebuie sa luati peste 5 la cel practic daca sunteti la CB si peste 3 daca sunteti la CA sau CC; din ce am inteles daca nu il luati trebuie repetata materia.

Cam atat si cu USO... still waiting for that beer... 

:wq
 


5. PL (Proiectare Logica)
  • Curs: Mariana Mocanu
  • Seminar: Costin Chiru

Se incepe cu baze de numeratie si se ajunge la tot felul de lucruri pe care le poti face cu porti logice si anume: circuite secventiale, circuite combinationale, diagrame Karnaugh (minimizari), implementari cu bistabili de diverse tipuri, cu multiplexoare, numaratoare, registre, diverse stari ale aparatelor, etc. Practic vorbind, o sa invatati sa "transpuneti" o functie, intr-un circuit bazat pe porti logice. Cursul are 3 ore iar laboratorul 2 - deci o sa fie ceva materie.

 Spre final o sa aveti de facut schema unui aparat din casa (de ex, automatul de cafea), care sa aiba un numar minim de stari - aici o sa aplicati cam tot ce ati invatat.

De obicei materia e explicata mai bine la seminar decat la curs - cu exceptia ultimelor subiecte (circuite programabile parca?) care se fac doar la curs si intra la examen. In rest, au fost studenti care au venit doar la seminar si n-au avut probleme la examen; btw, la seminar notarea se face prin scoatere la tabla.

Nu exista partial la materia asta, dar se dau 2 teste in timpul semestrului, la seminar.

In mare, o materie care mi-a placut.


6. Logica
  • Curs: Mircea Oancea
  • Seminar: Mircea Oancea
Fiecare serie are o materie mai "umana"; CB-ul are Logica. O sa existe un curs si un seminar, la seminar se fac prezente si se continua oarecum materia predata la curs.

Ce se invata? : nu vrei sa stii ce se invata.

Nu se da examen, nu se da partial, dar trebuie facut un eseu de vreo... 2 pagini (cu tot cu exemple) pe un subiect din una din cartile profului - se gasesc la biblioteca, intr-o oarecare masura.



7. Engleza 














8. Optional 

 Ca sa fie clar, se numeste optional numai fiindca va da posibilitatea sa alegeti o materie din 4; e obligatoriu sa luati examenul la materia aleasa.

Optiuni:
  1. Grafica Inginereasca (GI)
  2. Introducere in Informatica (II)
  3. Mecanica
  4. Biochimie
Now choose wisely; Biochimia nu cred ca se tine fiindca nu-i nimeni destul de nebun sa mearga acolo.

Cea mai aleasa de studenti e Grafica Inginereasca - se zvoneste ca e mai usor acolo, dar numarul de locuri e limitat si se ia dupa medie; nu pot sa confirm faza cu "e mai usor".

A 2-a optiune e Introducere in Informatica - aici am ajuns eu; materia consta in tot felul de chestiuni legate de baze de numeratie, reprezentarea numerelor pozitive, negative, rationale in binar, conversii, operatii cu numere in binar, fluxul datelor prin calculator (DMA, north bridge & stuff), structura unui procesor, cateva instructiuni in assembly. 

Va exista un test la laborator si unul la curs - fara examen, fara partial; dar tot trebuie sa luati punctaje de trecere la testele astea.

Mecanica - se aplica ecuatii ale mecanicii in C si se fac niste desene (opengl probabil); n-au mers prea multi aici.


9. Sport

Are loc o data la 2 saptamani; se dau niste probe dar notele se pun mai mult pe prezente.

O sa existe un cros al Politehnicii la care probabil o sa insiste profu'/profa sa mergeti, spunand ca nu va incheie media. Nu cred ca a facut asta vreodata, dar daca n-aveti ce face, dati o tura, mai vedeti studente de la alte facultati :P


10. Facultativ (Psihologia Educatiei)

Pentru cateva puncte de credit in plus, puteti merge la o materie facultativa - nush ce se face, nu intrebati, nu cunosc.


---------------------------------------------------------------



Cam atat cu viata din primul semestru - poate asa n-o sa fie socul atat de mare; inevitabil o sa fiti socati cand ajungeti la primul seminar de mate.

Si...da, stiu ca postez cam tarziu, dar daca era sa public asta mai devreme v-ati fi schimbat optiunea si n-as vrea sa fiti influentati de modul in care am perceput eu semestrul 1. 

Hehe, de fapt mi-a fost doar lene sa scriu toate astea...




20 de comentarii:

  1. Heii! Eu dau admiterea anul ăsta și încă nu m-ai făcut să mă răzgândesc. Hit me harder:))
    Oricum, sunt curioasă( prima mea opțiune e CTI de la ACS), cât de puțin timp liber e pentru cei de-acolo?
    A fost făcută cumva vreo grupă și pentru cei care și-au ales germana? Cu engleza stau destul de bine și mi-ar plăcea ceva introductiv și la germană, doar să ia de la zero tot.
    Chiar nu știam de opțional, deși am mai citit articole scrise de studenți de la CTI și mă uitasem și la lista materiilor de pe site. Sper să mai postezi :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hei :D

      Nu intentionez sa fac pe nimeni sa se razgandeasca, there's always room for more :))

      Now, let's see: legat de timpul liber, nu pot spune daca e mult sau putin fara sa fiu subiectiv....adicaa... mult sigur nu e. Ca sa-ti faci o idee, una din zilele mai nasoale la facultate avea 9 ore (11 cu tot cu fereastra), dar daca sari peste niste cursuri, se reduce la 4 ore. Bine, considerand ca nu faci d-astea, seminariile si laboratoarele sunt oricum dispuse aproape random, deci nu te astepta sa termini la 14 si sa ai restul zilei liber....not going to happen. Uneori o sa vezi ca trebuie sa stai 2 ore degeaba, doar ca sa mergi la nush-ce seminar dupa. Daca te impaci cu astea, raman temele (proiectele) care mai ocupa si alea cateva ore din zi. Acum daca scazi toate astea din 24 de ore si nu-ti da pe minus =)), ala se numeste timp liber.

      nota: poti sa nimeresti si zile cu doar 2-4 ore...si daca n-ai teme sau partiale in perioada aia...you know what to do :P.


      Cat despre grupa de germana nu stiu sa existe - la alte facultati din Politehnica se ia de la zero deci probabil si aici tot asa. Daca alegi engleza si orice altceva, cred ca te repartizeaza la engleza oricum. Totusi, nu stiu pe nimeni care sa fie la germana.



      -- "încă nu m-ai făcut să mă răzgândesc. Hit me harder:))"

      In semestrul 2 faci fizica si electrotehnica...din aia cu diferentiale si integrale.


      O sa mai postez cand mai am idei de articole... ma gandesc daca sa pun si lista cu semestrul 2 :))



      Ștergere
    2. :))) Mulțumesc pentru răspuns! Sper să rămână pe plus timpul liber..cândva, totuși. Măcar în weekend, așa, în timpul săptămânii, mă gândeam că nu are să fie prea liber după ce am reușit să descifrez din orarele postate pe site și ce ai mai spus pe-aici.
      Daa, ar fi o idee bună să pui și cu materiile din anul doi:D
      Curiozitate, faci parte din LSAC?

      Ștergere
    3. Ramane, in special pe la inceput de semestru.

      Cat despre materiile care urmeaza, o sa incerc sa scriu cate ceva dar nu pot spune cu exactitate cand o sa apara articolul (lazy student is lazy =)) )

      "faci parte din LSAC?"
      Nope - doar un student obisnuit; daca te intereseaza sa intri in liga, cred ca se fac inscrieri la inceput de an (prima zi, seara daca nu ma insel).

      Pana atunci, bafta cu admiterea :D

      Ștergere
    4. Sa fie! :D O sa am nevoie!:)) Scared absolventă de bac is scared

      Ștergere
  2. Salut,

    Urmeaza sa dau admiterea la UPB si am cateva intrebari daca ma poti ajuta.

    Conteaza daca pun CTI.X (adica la taxa) inainte de CTI (buget), adica am prioritate la taxa fata de cei care nu intra la buget?

    Si inca ceva, anul trecut am obervat faptul ca dupa procesul de admitere etapa I si etapa II, au ramas 80-90 locuri libere la CTI.X si 150 locuri la IS.X. Cu toate astea, cativa elevi admisi dpdv al mediei care aveau optiuni CTI.X au fost redistribuiti la alte facultati(energetica, fils,etc.). Se poate datora din cauza faptului ca au fost mai putine locuri disponibile? (eu nu cunosc nr. de locuri care au fost disponibile pt admiterea in 2014), dar am vazut ca anul asta sunt 200 de locuri pt fiecare CTI si IS la taxa.

    In concluzie, ei te pot respinge chiar daca dpdv. al mediei de admitere esti promovat si mai sunt locuri disponibile la taxa? Desi nu vad de ce ar face una ca asta..

    Multumesc anticipat pt timpul alocat sa-mi raspunzi. O seara placuta :) Salut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Abia acum am vazut mesajul :))

      Din ce stiu nu exista prioritati - la final se face o lista cu toti studentii in ordine descrescatoare a medei si in functie de optiunile lor se completeaza locurile (ca la admiterea la liceu, doar ca aici se aleg sectiuni). Daca n-au media necesara pentru prima optiune (adica nu mai sunt locuri) ii repartizeaza la a 2-a si tot asa. Ordinea conteaza doar daca ai medie mai mare si alegi o sectiune ce are medie mai mica (de exemplu: daca un student are 10 si trece ca optiuni 1-IS, 2-CTI, o sa intre la IS chiar daca avea medie de CTI - nu stiu daca treaba asta merge si pentru 1-CTI.X, 2-CTI). Daca alegi toate optiunile, initial o sa incerce sa te bage la fara taxa (intai CTI, apoi IS, apoi CTI.X, apoi IS.X).

      De partea cu respingerea n-am auzit - nici nu cred ar avea de ce sa faca asa ceva; probabil au solicitat studentii redistribuiri (dar nu prea raman locuri). Nush sa-ti raspund aici.

      Btw, daca te ajuta cu ceva, ai aici algoritmul in pseudocod pt admitere :))
      http://acs.pub.ro/doc/Metodologia_de_admitere_prin_exemple.pdf

      Bafta :D

      Ștergere
    2. Ehm...small update: ignora faza cu "Ordinea conteaza doar daca ai medie mai mare si alegi o sectiune ce are medie mai mica (de exemplu: daca un student are 10 si trece ca optiuni 1-IS, 2-CTI, o sa intre la IS chiar daca avea medie de CTI - nu stiu daca treaba asta merge si pentru 1-CTI.X, 2-CTI)". Te baga tot la CTI...

      Vezi algoritmul si daca ai dubii, cel mai bine e sa intrebi pe cineva care se ocupa de inscrieri - anul trecut au fost niste studenti care sa indrume candidatii cu completarea formularelor, probabil ei stiu ceva mai bine.

      Ștergere
  3. Am aflat acum ca sunt 200 de locuri la taxa in total pt ambele. Indiferent anul trecut au ramas locuri libere la IS.X si totusi nu au fost repartizati acolo unii desi aveau asta in lista de optiuni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut am si eu cateva intrebari, daca imi poate raspunde cineva
    1.Cam cat la % se pune accent pe matematica ? Am vazut ca se face doar primi doi 2
    2. De ce se zice ca este cea mai grea facultate ????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Pt 1: In primul an din vreo...15 materii, cel putin 6 cer mate deci cam 40% (asta daca alegi optionale fara mate si incluzi in alea 15 si materii gen sport, engleza, etc.). De anul 2 nu stiu inca nimic, o sa fie ceva de mate si p-acolo.

      Pt 2: Personal, mi se pare grea fiindca e programul incarcat si se predau multe notiuni (relativ dificile) intr-un timp destul de scurt - iar uneori notiunile respective sunt predate prost. Degeaba sunt profesori care stiu materia la perfectie daca nu o pot explica si stundentilor intr-o asa maniera incat sa o inteleaga. Majoritatea pricep mai bine de la asistenti decat de la titularii de curs... Anyway ma abat de la subiect... but you get the point, comparata cu alte facultati, e o diferenta destul de mare.

      Ștergere
  5. Pe când lista pentru semestrul al doilea? :D
    Apropo, ești la CB?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. So you've made it :D

      Nush când o să public lista aia, încă n-am început să o scriu. Deocamdată mă aflu în expediție la mare și e cam nasol de compus de pe telefon; oricum o să fie gata înainte să începi semestrul...2. Patience is a virtue :p

      Sunt la CB...Ai nimerit aici ? :))

      Ștergere
  6. Scuze, am văzut că scrisesei de fapt, într-un alt articol că ești la CB. De ce ai rămas acolo?
    I've nailed it! :D Încă nu am aflat în ce serie am nimerit, am înțeles că prin septembrie, pe la sfârșitul lunii ar trebui să mă interesez de asta. Deși am fost cam printre ultimii, a 236-a din 316:)) So sper să nu fie nevoie să mă transfer.

    Distracție plăcută la mare atunci! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, back from my... expedition.

      De obicei transferurile se fac de la o grupa la alta - mai greu si de la o serie la alta. Merita doar daca vrei sa ajungi in aceeasi grupa cu alti colegi de liceu; uneori profii (nu toti) mai schimba seriile la care predau - dar si fara asta e imposibil sa nu dai de unii mai... sariti.

      "De ce ai rămas acolo?"
      Cand am intrat la facultate nu stiam cum stau lucrurile si nu m-am agitat prea mult - era vacanta pana la urma. Pe langa asta aveam colegi de liceu cu mine in serie asa ca am ramas aici. I regret nothing =))

      Dar si asa mai e destul pana incepe facultatea...

      Keep calm && enjoy holiday :D

      Ștergere
    2. Okay, am înțeles acum ^^ Thanks,maybe that's the most precious tip I should listen to:))

      Ștergere
  7. De curiozitate... a fost batut Ghiu pana la urma? Sau mai are cineva in vizor? Erau niste zvonuri ca a fost odata aruncat in Dambovita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat si eu acelasi lucru in primul an - din auzite. Acum chiar nu stiu daca s-a intamplat mai demult sau e doar un mit spus bobocilor. Totusi sunt oameni care meritau asta mai mult decat Ghiu si care n-au patit nimic...deocamdata.

      As zice sa lasam ca plausible :))

      Ștergere
  8. Salut! Stii cumva, procental, cam cati trec din prima (adica fara restante) la Mate 1 la Flondor? Sau cat la suta au trecut din seria ta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare,

      Ehm...destul de multi. Daca-mi amintesc bine, au picat cam 11 de la mine din grupa iar prin septembrie era plin AN30. As zice ca au trecut cam 60% din prima - in general cei care aveau nevoie de mai mult de 3.5/5...nu-l prea luau.

      Ștergere